До 18 май зрелостниците ще получат служебните си бележки, че са допуснати до държавни зрелостни изпити, посочи Костадинова в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Тя уточни, че допускането става само за тези, които успешно приключат 12 клас. В бележката ще е упоменато къде и в колко часа трябва да се явят за задължителните и заявените допълнителни матури.

Свързани новини

28.04.2023 13:12

Над 50 хил. зрелостници са подали заявление за матура по БЕЛ

Видян 434 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Зрелостниците тази година са над 50 000 - това е обобщена информация след подаване на заявленията за зрелостните изпити. Над 50 000 ще се явят на български език и литература, ако са допуснати. Малко по-малко - около 49 000 зрелостници, са подали заявление за полагане на задължителния държавен зрелостен изпит или на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация".

Това заяви пред БНР Евгения Костадинова - директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

На 19 май и 23 май ще се проведат задължителните държавни зрелостни изпити. Утвърдена е и заповед с конкретни дати и разпределение на допълнителните държавни зрелостни изпити. Те ще са в периода 26-31 май.

До 18 май зрелостниците ще получат служебните си бележки, че са допуснати до държавни зрелостни изпити, посочи Костадинова в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Тя уточни, че допускането става само за тези, които успешно приключат 12 клас. В бележката ще е упоменато къде и в колко часа трябва да се явят за задължителните и заявените допълнителни матури.

За допълнителните изпити заявление са подали малко над 2400 зрелостници. Най-желаните предмети там са математика, английски език, биология и здравно образование.

"Донякъде желанията се припокриват с втория задължителен държавен зрелостен изпит, но не съвсем. От подалите близо 25 000 зрелостници да се явят на задължителна матура по профилиращ предмет, над 12 000 са избрали да положат зрелостен изпит по английски език. След това идва биология, география, математика, философия. Това са традиционно предметите, по които има най-много желаещи", коментира Евгения Костадинова.

Оценките от допълнителните матури ще се вписват в удостоверение за валидиране на компетентности - това е записано в проект за промяна в Наредба.

Още от тази година учениците ще имат възможност да валидират компетентности, каза още експертът и добави, че 272-ма са зрелостниците, подали такова заявление:

"До миналата година такова валидиране беше възможно само по предметите, които са възможни за допълнителен държавен зрелостен изпит. Тази година се прибавиха още 4 предмета - информатика, музика, изобразително изкуство и предприемачество. Нещата вървят към все по-плавен преход между средно и висше образование и все повече възможности за учене през целия живот".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци