Свързани новини

24.01.2022 13:34

Над 32 млн. заявки са обработени откакто действат електронните рецептурни книжки

Видян 722 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо над 32 млн. заявки са преминали през системата за електронни рецептурни книжки за по-малко от 7 месеца, откакто "Информационно обслужване“ пусна в експлоатация модула този модул на националната здравно-информационна система. Електронната книжка на хронично болните пациенти замести изцяло хартиената рецептурна книжка, която се използваше до скоро.


Общият брой на пациентите, които разполагат с е-рецептурни книжки надхвърля 2.1 млн., а новоиздадените вече са над 40 хил. броя. 


При използването на електронната рецептурна книжка гражданите не се налага да купуват хартиена книжка, да я носят на общопрактикуващия им лекар за попълване и след това да чакат в районната здравноосигурителна каса (РЗОК) за заверка. Не е необходимо и да я представят в аптечната мрежа за отпускане на необходимите им медикаменти. Електронната книжка се регистрира и попълва от общопрактикуващия лекар в системата и аптеките имат достъпно необходимата им информация за активните хронични заболявания и предписаните по тях лекарства, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 


В системата се актуализира и информацията за избор на общопрактикуващ лекар, без да се налага пациентът да заверява промяната с посещение до РЗОК. В е-книжката могат да се вписват също така нови диагнози и да се отписват стари. 


До този момент електронно са обработени над 180 хил. пациенти, което е спестило огромни средства и време на хронично болните. Данните показват, че на ден се обработват средно по над 160 хил. заявки, което е по 25 хил. заявки на час. Средното време за обработка на заявката е под 1 секунда. Модулът се използва ефективно от над 8 000 лекари и фармацевти, които имат договор с НЗОК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.