На вечеринки при Рашков са обмислили дискредитирането ми: Министър К.Стоянов.

Свързани новини

12.04.2024 09:41

На вечеринки при Рашков са обмислили дискредитирането ми: Министър К.Стоянов

Видян 771 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Бившият главен секретар ми каза, че иска да отиде в прокуратурата. В сряда, четвъртък и петък поиска да е в платен отпуск. Същия ден късно вечерта му беше направен обиск. Обадиха ми се и ми казаха, че е добре да съм там, защото ще има обиск в кабинета му. Разговор сме имали след това, когато той поиска да напусне системата. Не мога да кажа дали му е оказван натиск, може би някой го съветва. Едното е подаване на оставка по негово желание, а след това - как подаде оставка. Назад във времето, когато отсъства главния секретар, документът, който определя какво се случва, е, че зам.-главният трябва да го замества. Това е практика. Затова и до назначаване на титуляр ще бъде изпълнявана длъжността от заместника", коментира в кулоарите Калин Стоянов.

"Разпитан съм в прокуратурата за кадрови назначения в РДВР Хасково. Няма как някой да ме принуди, макар че Асен Василев лобираше за определен човек - Недан Хаджиев, в Хасково", каза Стоянов.

"Стефан Димитров беше често в министерството, знам го от Бойко Рашков, знам за вечеринки, където в дома му са се давали задачи как да бъда дискредитиран. Оттам нататък е започвало кадруването кой да е министър и кой заместник. Затова и голяма част от ръководния състав се е познавал с Димитрови", това каза Стоянов на въпрос на ПИК.

"Скандалът е голям и ще останат големи репутационни щети към главния секретар, към МВР и към държавата. Честността на изборите - трябва да се знае, че МВР не организира изборите, а ги охранява, а се грижи за некупуването на гласове. Недоумявам как ни обвиняват, че не сме се справили с изборите след 6 месеца. Ще се справим и сега. Не отговарям за недействителните гласове, това е пълен абсурд", каза Калин Стоянов.

Председателят Тошко Йорданов откри заседанието при установяването на кворум. Според Йорданов не е добре да се работи по журналистически публикации, а трябва да се базиран на СРС-та, подслушвания. Персонален състав на митниците е обсъждала Петя Банкова със Стефан и Марин Димитрови, за да се освободят канали, става ясно от доказателствения материал. Там се говори и за скъпия часовник на Коцев. Има извършена експертиза поред Агенция "Митници", че Бойко Рашков се познава с трафикантите, както и Асен Василев. Става ясно още, че Димитрови се познават с Паскал. Банкова имала срещи в заведения и хотели със Стефан Димитров. Банкова е искала да се пишат оценки нули за командировани служители, което водело до лишаването им от ДМС.

В един от разговорите Банкова прави забележка на Стефан Димитров да не парадира с името и, а той отговаря, че това е било неизбежно. Защото бил лоялен Живко Коцев, общувал с Димитрови.

От материалите става безпорно ясно, че Петя Банкова е назначена по разпореждане на Асен Василев. Самата Банкова е излъгала при разпитите, че не познава с Димитрови, но камери са я заснели с тях в хотел в Правец.

Самата Банкова иска мнението на Димитров за кадрови промени в митниците. Множество срещи има между Банкова, Димитрови и Живко Коцев, при това не само в сградата на МВР. Цитира се от разговорите "Живко е железен." От снимки се вижда подаръчния часовник "Хюглот" и подаръчната му кутия.

От СРС се установява как Стефан Димитров директно кадрува в митниците. Всичко това се съдържа в специализирания доклад. Шофьори на тирове са обяснили как са прикривани контрабандните цигари. Участва Живко Коцев. Не е както да не е замесен Асен Василев, каза още Тошко Йорданов, като уточни, че представянето е препис-протокол и всеки има право на лично мнение.

От "Възраждане" направиха забележка, че разместваните митничари сигурно още са на работа и каналите действат.

Венеция Ангова от ППДБ запита каква е целта на активното мероприятие и защо се вкарва в предизборната кампания прокуратурата, какво е направено за митниците, докато Бойко Борисов е бил главен секретар и премиер.

Не съм виждал толкова нагъл скандал за 30 години, както и политици да защитават като Матросов на амбразурата такъв скандал, каза Йордан Цонев от ДПС. Той призова да се оставят предизборните речи настрана, а да се върши работа, защото разработката е започнала по-рано от старта на кампанията. Цонев призова де се стигне до истината и да се изчисти името на институциите.

Протоколът има характер на доклад за нашата комисия, уточни още Йордан Цонев.

"Предлагам да има мир в света и да няма глад." Така Тошко Йорданов отговори на апела на Ангова да не се замесва името на Асен Василев, а припомни, че Ангова е неуспяла певица в "Шоуто на Слави".

Стана ясно, че на следващо заседание ще бъде изслушан шефът на ДАНС, който в момента не е в страната.

Калин Стоянов припомни кои са висшите длъжности по чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията, които не се разследват от МВР и по неотложност. От МВР само се оказвало съдействие на инспекторите от КОНПИ. Затова досега на МВР не е възлагано разследване на конкретния случай.

Стоянов каза на питане на Бачийски, че не се е срещал с Димитрови.

Хамид Хамид направи съзнателен лапсус, като нарече "Продължаваме промяната" "Продължаваме контрабандата". Той попита дали на Стоянов е оказван натиск по казуса. А министърът отрече.

На въпрос на Димо Дренчев от "Възраждане" Стоянов отговори, че може да се направи справка дали срещите на Димитрови с лица от МВР е и отпреди правителството на сглобката.

Това не е МВР, а някакъв цирк, щом всеки може да влиза безконтролно и министърът не се интересува кой посещава главния му секретар. Каква е ролята на гранична полиция, каза пък проф. Гечев от БСП, като попита знае ли се дали в контрабандните цигари няма наркотици и оръжие примерно.

Гечев попита Стоянов дали е предлагал освобождаването на Живко Коцев. Проф. Гечев постави въпроса как от корумпирани лица в МВР са вербувани престъпници като сътрудници, с които си делкат пачки. Какво са разкрили сътрудниците, попита Румен Гечев.

Да, служителите на Гранична полиция проверяват документи, а не стока. Това, че някой е секретен сътрудник, не му дава протекция, друга служба може да работи по него, каза министърът. Това обаче било в компетенциите на главния секретар.

Директорът на Вътрешна сигурност Георги Георгиев е отстранен преди 3 месеца, уточни Калин Стоянов. Този акт нямал общо със сегашните разследвания. Братът на Петя Банкова е бил шеф на Вътрешна сигурност, отстранен е от Бойко Рашков, но 4 пъти е възстановяван от съда.

Верни ли са твърденията на Живко Коцев, че Бойко Рашков е кадрувал в МВР, попитаха от ИТН. Стоянов потвърди, че са правени опити да бъде отстранен, като това е ставало в тесен кръг в дома на Бойко Рашков, където е правен опит за дискредитацията му. Асен Василев в личен разговор казал на Стоянов, че в Хасково може да разчита на Недан Хаджиев. При втори разговор Стоянов казал на Асен Василев, че няма как да назначи Хаджиев за шеф във Хасково. Затова и Асен Василев казвал, че едно нещо е поискал от Калин Стоянов, а той не го е свършил. Затова и може би някои неща се случили в МВР - бавели се операции, свързани с финанси в системата. Особено за предоставяне на оперативни автомобили.

Калин Стоянов каза, че не е правил проверка дали Живко Коцев е декларирал скъпия си часовник подарък.

Стоянов каза, че е виждал Димитрови да седят на диванчето в коридора на МВР, чакайки за среща с други хора, а и не знаел за участието им в контрабандни канали.

В ГДБОП, Национална полиция и регионалните дирекции се работи по сигнали от партньорски служби за контрабанда. Може да се провери конкретика за Димитрови, това отговори Стоянов на въпрос на Йордан Цонев, според когото промените в митниците били под мотото, че това са поискали партньорите.

КОНПИ, ДАНС и СГС работят по контрабандата, а не МВР, отговори Стоянов на питаве от "Възраждане".

Дали Асен Василев има отношение към корупцията в митниците, попита Кристиан Вигенин, а Калин Стоянов отговори, че не може да прави анализи и предположения.

Поискано бе на следващо заседание на комисията да бъде поканен финансоивят министър Людмила Филипова и ръководството на Агенция "Митници".

Вигенин настоя за изясняване ролята на Асен Василев, защото другото е от компетенциите на други органи.

Тошко Йорданов обеща да се направи опит комисията да заседава поне два пъти седмично и поне още два месеца. Самият Асен Василев също трябвало да бъде изслушан за тези корупционни схеми.

Бившият главен секретар Петър Тодоров, който е дал показания пред прокуратурата за нерегламентиран достъп до МВР, да бъде изслушан, както и самият Бойко Рашков, поискаха от ИТН.

Тошко Йорданов закри заседанието, като преди това членовете на комисията дебатираха кога да заседават, за да се приберат от провинцията, дали да има квестори и медицински лица.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак