Хенри Кисинджър

Свързани новини

30.11.2023 09:23

На 100 г. си отиде Хенри Кисинджър

Видян 946 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият държавен секретар на САЩ и носител на Нобелова награда за мир Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст в сряда.

Известният дипломат и влиятелен мислител в областта на външната политика почина в дома си в Кънектикът, се казва в изявление на консултантската му фирма Kissinger Associates.

След като се уволнява от армията, Кисинджър получава докторска степен в Харвардския университет и преподава международни отношения, преди да стане главен съветник по националната сигурност на президента Ричард Никсън през 1969 г.

В крайна сметка той заема поста държавен секретар при Никсън и неговия наследник, президента Джералд Форд.

Умел преговарящ, привърженик на реализма, Кисинджър допринася за подобряването на отношенията на САЩ със Съветския съюз през 70-те години и проправя пътя за нормализиране на връзките на Вашингтон с Китай.


Под ръководството на Кисинджър администрацията на Никсън облекчава ограниченията за пътуване и търговия срещу Пекин, което допринася за издигането на Китай като индустриална икономика.


През 1973 г. Кисинджър си поделя Нобеловата награда за мир с дипломата Ле Дък Тхо за договарянето на Парижките мирни споразумения, които улесняват изтеглянето на американските сили от Виетнам. През 1974 г. той помага за договарянето на споразуменията за оттегляне на Израел със Сирия и Египет, с които официално се слага край на войната Йом Кипур.


Кисинджър остава активен и след като напуска поста си, изнасяйки лекции и интервюта, в които коментира световните дела. Едно от последните му пътувания е посещение в Пекин през юли 2023 г., по време на което се среща с президента Си Дзинпин. Той също така многократно предупреждава САЩ и Китай, че ако продължат да следват сегашния си външнополитически курс, рискуват да изпаднат в открита военна конфронтация.


По отношение на конфликта в Украйна Кисинджър определя решението на Запада да предложи на Киев път към НАТО като "сериозна грешка", която е довела до военните действия. Макар че преди конфликта ветеранът-дипломат се противопоставяше на членството на Украйна в ръководения от САЩ военен блок, по-късно той промени позицията си, като заяви, че неутралитетът на страната "вече няма смисъл" на фона на продължаващите боеве.


Миналата година той също така предложи, че Украйна може да се откаже от териториалните си претенции към Крим и да предостави автономия на Донецката и Луганската народна република, за да постигне мир, идея, многократно отхвърляна от Киев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот