Свързани новини

11.12.2019 18:12

MВР дава 10 млн. лв. за „нещо като нищо”

Видян 2475 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



С мътна обществена поръчка МВР рестартира проекта за бежански центрове у нас. Като предмет на дейности в нея е посочена формулировката "изграждане на инфраструктурни райони с мултифункционално предназначение". Всъщност става дума за възобновяване на стоежа на бежански лагери в Елхово и Любимец. Прогнозната й стойност на е внушителните 8 339 125 без ДДС или 10 006 950 лв. с данъка и ще се финансира от Фонд Убежище, миграция и интеграция.

Предвидено е поръчката да се изпълнява "на инженеринг". Тоест, изпълнителят трябва да проектира и да построи изискваните от него комуникации и съоръжения, барабар с авторския надзор. В сайта на МВР са публикувани само решението за откриване на неясната процедура и обявлението за нея. Напълно липсва техническата документация, което е в разрез със Закона за обществените поръчки (ЗОП). Ощетени са всички на потенциални кандидати, тъй като те не биха могли да подготвят офертите си с параметри и цени при липса на гореспоменатите книжа.

 Публикуваната документация всъщност трябва съдържа технически спецификации, инвестиционни и други проекти, методика за определяне на комплексната оценка, образци на документи и указания за попълването им, а така също - проект на договор. Срокът за приемане на офертите тече до 10-и януари 2020г., но предвид нарушението на ЗОП  не се очаква конкуренция.  

Инфраструктурните райони с мултифункционално предназначение ще са в градовете Елхово и Любимец, разделени в две обособени позиции. Тук е разковничето, което дава жокер, че става дума за строеж на бежански лагери. Припомняме, че още предходната поръчка за кризисни центрове МВР беше през март т.г. Тя беше за градовете Елхово, Любимец и Малко Търново. Тогава ведомството обяви за строителството на три фургонни лагера с капацитет за общо 3 хи. души. Търгът възлизаше на е 8.3 млн. лв. без ДДС, което прави 9,96 млн.лв., а парите отново идваха от фонд Убежище, миграция и интеграция. Средствата бяха заделени  на фона на решението на НС България да не приема обратно мигранти.
Припомняме, че проектът за изграждането на кризисните центрове в Елхово и Любимец беше рестартиран от МВР само 8 месеца след вълната от протести сред жителите на двете селища, които научиха за това не от властите, а от медиите. Тогава, след силен обществен натиск, ведосмтвото прекрати поръчката с мотив, че са налице пропуски при обявяването ѝ.


Напомняме също, че през юли м.г. Агенция за бежанците (ДАБ) съобщи, че лагерите у нас са почти празни. В средата на юли в тях са били настанени 577 души. Сега ще има фургонни лагери с 6 пъти по-голям капацитет от 3 хил. души. При ограда за 1/4 млрд. лв., която главният прокурор обяви за "престъпно завишена по цена" потенциално очакваното запълване на нови 3 хил. души поражда недоумение. Отделно от това обаче Държавната агенция за бежанците разполага с още над 5000 места. В момента лагерите и на двете институции са все така почти празни.



"Питаме дали се крие информация за връщане на мигранти от Западна Европа - предимно от Германия",  алармира още през март журналистът и настоящ евродепутат Елена Йончева.

Новият напън на МВР предвижда за лагера в Елхово площ от 27 декара, което е близо 4 футболни игрища по стандартите на ФИФА.  Теренът се намира на ул. Морава №1 и е част от района на РДГП в Елхово с обща площ над 140 декара. От новата поръчка се вижда, че сега се планира изграждане на транспортни, ВиК и електро и комуникации в определения терен и благоустрояването му. Трябва да се изгради външна ограда и вътрешна, която да разделя зоните, входна буферна зона и КПП, зонирани площадки за разполагане на инфраструктурни елементи, вертикална планировка. Прогнозната стойност на поръчката за Елхово е близо 7 млн. лв. с ДДС. Сходно е описанието и за град Любимец, но там територията е по-малка – 15 392 кв. метра. Намира се на улица Одрин №73. За нея и предвидената сума е по-ниска – 3 млн. лв. с ДДС.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.12.2019 19:40

    Прогнозната й стойност на е внушителните 8 339 125 без ДДС или 10 006 950 лв. с данъка и ще се финансира от Фонд Убежище, миграция и интеграция. И ЩЕ СЕ ФИНАНСИРА ОТ ОфЧОТО СТАДО,пасящо в ливадата бг.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.