Свързани новини

16.09.2016 16:25

МВФ очаква забавяне на икономическия растеж у нас в средносрочен план

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният валутен фонд очаква забавяне на икономическия растеж в България в средносрочен план. Докато за тази година мисията, ръководена от Реза Бакир, повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната до 3 на сто, в средносрочен план очаква забавяне на растежа до 2,5 на сто заради недостатъчните структурни реформи.


Тази година дефицитът в бюджета може да е под 1 процент, а догодина да има малко увеличение заради засилването на европейските програми, но това няма да е проблем, смята ръководителят на мисията Реза Бакир. В по-дългосрочен план обаче има рискове като например:



Възможни притеснения, свързани с втория стълб на пенсионната система. Става дума за възможността за преместване на партиди от втория стълб към първия, който е част от общественото осигуряване. В дългосрочен план това може да доведе до допълнителен натиск върху бюджета.


Ръководителят на мисията на МВФ в България обърна внимание на проблемите, свързани с все по-трудното намиране на квалифициран персонал от фирмите. И още – предприятията не са равномерно разпределени в страната, което пречи на растежа, а сивата икономика и корупцията остават проблем номер едно:


Корупцията не просто създава проблеми в много други сфери, но също има влияние и върху икономическия растеж. Това е сектор, в който трябва да се положат повече усилия. Тук става дума не само за антикорупционно законодателство, но и за неговото ефективно прилагане.


Банковата система е в добра кондиция, а стрес тестовете и реформите в БНБ показват подобрение в сектораq въпреки това може да се направи още, например да се продължи намаляването на дела на обслужваните кредити.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей