Свързани новини

26.08.2009 10:43

МВФ дава на България виртуални милиони

Видян 1470 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази седмица МВФ ще инжектира еквивалента на 250 милиарда долара в световната икономика чрез един рядко използван финансов инструмент – алокация на капитал. България трябва да получи дял от около 950 милиона долара, информира БГНЕС.


На 28 август МВФ ще „издаде” 250 милиарда долара в СПТ (съкращение за „специални права на тираж”) - специалната валутна единица, използвана от институцията. Сумата ще бъде разпределена пропорционално между държавите-членки на фонда. Алокацията на тези средства не е заем, а глобален опит за противодействие на икономическата криза чрез увеличаване на ликвидността. Мярката беше одобрена на срещата на Г20 през април. МВФ е прибягвал до подобна мярка само два пъти в историята си, но сумите са били незначителни в сравнение с предвидените за сегашната операция (общата сума на предишните две алокации е около 33 милиарда долара).
100 милиарда долара от одобрената сума ще бъдат насочени към развиващите се и формиращи се пазари. България трябва да получи алокация от 474 милиона СПТ, или около 740 милиона долара. Дяловете на всяка държава-членка на МВФ са пропорционални на относителния дял на техните стопанства в световната икономика. Румъния например ще получи над 1.1 милиарда долара. Много държави ще получат и допълнителна специална алокация през септември. България е една от тези страни, повечето от които са в Източна Европа, Българският дял от специалната алокация ще е около 210 милиона долара. Парите от планираните алокации са виртуални, но могат да се използват по различни начини. Една от възможностите е продажба на целия кредит или на част от него, което ще превърне алокацията на СПТ в твърда валута. Сумите могат да се използват за плащания на лихви по заеми. Всички трансакции се извършват чрез МВФ.
СПТ – специални права на тираж (на английски SDR), е условна парична единица, използвана от МВФ. Тя е въведена през 1969 г. и представлява „кошница” от валути, в която участват американският долар, еврото, йената и британската лира. СПТ няма монети или банкноти – става дума за виртуална валута. Бившият главен икономист на МВФ Саймън Джонсън обяснява: „Това са особени пари, не можеш да ги пипнеш, не можеш да си купиш нещо с тях в магазина. Това са пари, използвани за трансакции между централните банки. Така че, ако една държава иска да купи нещо от друга държава, тя може да си плати сметката като използва СПТ чрез трансфер, направен от МВФ”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -