римският император Елагабал

Свързани новини

25.11.2023 08:00

Музей в Обединеното кралство обяви римски император за транссексуална жена: The Telegraph

Видян 3231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Музеят на Северен Хертфордшир в Хичин, Англия, обяви, че римският император Елагабал, управлявал от 218 г. до убийството си на 18-годишна възраст през 222 г., е бил транссексуален, съобщи The Telegraph.

Съобщава се, че Елагабал е получил женски местоимения въз основа на текстове на Касий Дион, римски летописец, който твърди, че императорът е помолил любовницата си да го нарича "дама" и че се е преобличал и гримирал.

Според историка императорът е бил "наричан съпруга, любовница и кралица", а веднъж казал на любовника си: "Не ме наричай господар, защото съм дама". Летописецът пише още, че Елагабал уж помолил лекарите да му направят нещо като операция за смяна на пола, като им обещал големи суми пари за това.

Музеят разполага с монета, отсечена по време на управлението на Елагабал, която е използвана в изложби на ЛГБТК тематика, и се е консултирал с благотворителната организация Stonewall и ЛГБТК крилото на профсъюза Unison, за да гарантира, че "експозициите, рекламата и разговорите са възможно най-съвременни и приобщаващи", според The Telegraph.


В коментар по темата Кийт Хоскинс, общински съветник от Либералдемократическата партия и изпълнителен член по въпросите на изкуствата в Съвета на Северен Хертс, заяви пред вестника, че "Елагабал определено е предпочитала местоимението "тя" и това е нещо, което отразяваме, когато говорим за нея в днешно време".

В същото време някои историци изразяват съмнения относно достоверността на твърденията на Касий Дион, тъй като той е служил на император Север Александър, който наследява Елагабал.

Като пример изданието цитира мнението на Андрю Уолъс-Хадрил, професор по класическа филология в Кеймбридж, който казва, че римляните "използвали обвиненията в сексуално поведение "като жена" като една от най-лошите обиди срещу мъжете". Той също така отбеляза, че тъй като Елагабал е бил от сирийски произход, а не римлянин, "там също има расови предразсъдъци".

Освен съчиненията на Касий са запазени малко сведения за управлението на Елагабал, въпреки че самият летописец признава, че е прекарал по-голямата част от съответния период извън Рим и е трябвало да разчита на информация от втора ръка.

Друг съвременник, Херодот, също е описал краткотрайното управление на императора, но се твърди, че е по-малко пристрастен. Писанията му са потвърдени от нумизмати и археолози.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей