Сашо Дончев, шеф на фирмата от съзвездието Мултигруп Овергаз, е най-големият дарител на Продължаваме промяната. Според официална справка, издадена от сайта actualno.com, той е вложил 500 000 лв. в кампанията на партията.

Свързани новини

05.04.2023 17:54

Мултак е дарител №1 на ПП с 500 000 лв.

Видян 17273 пъти | Коментари 9
Гласували 4 рейтинг: 3.2500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сашо Дончев, шеф на фирмата от съзвездието Мултигруп Овергаз, е най-големият дарител на Продължаваме промяната. Според официална справка, издадена от сайта actualno.com, той е вложил 500 000 лв. в кампанията на партията.


Напомняме, че говорител на неговата компания на пика на дейността й беше самият Волен Сидеров, от чиито две страни на пресконференция заставаха босът на Мултигруп Илия Павлов и Сашо Дончев.


По известното определение на друг виден член на тази компания-избрания за пореден мандат най-възрастен бг депутат Вежди Рашидов „мултак” е почетна титла.


По признанията на самия Дончев, банката на групировката, създадена от Държавна сигурност и събрала в ръководството си агенти на комунистическите тайни служби, е кредитирала на старта Овергаз с 19 млн.лв. Това става точно преди 30 години.


През 1994 г. фирмата вече става партньор, а впоследствие с годините и раздялата с Мултигруп - и до 99% притежание на руския държавен газов монополист Газпром. Доверието към Дончев от Москва е голямо, поради простия факт, че той завършва висшето си образование по газовата специалност в Русия и още при соца участва в съвместните и курирани от тайните служби на двете братски тогава държави проекти за газопроводи.



Преди Газпром да вземе Овергаз от Мултигруп, през 1995 г. с протекциите на червения премиер Андрей Луканов, който е смятан за един от важните фактори за заставането на бг групировката на входа и на изхода на българската икономика, като част от Мулти, Овергаз става  партньор в Топенерджи.


Руско- българското газово дружество е оглавено от Луканов, а изпълнителен директор става Сашо Дончев.


През октомври 1996 г. Луканов е убит в неразкрито и до днес престъпление пред дома му, свързвано очевидно с руската газова връзка и с факторите в Москва, а Овергаз и Мултигруп изземат акциите на държавното дружество Булгаргаз.


И преди това, ако се вярва на спомените на тогавашния му шеф Васил Филипов, цитирани в медиите Сашо Дончев сяда от руската страна на масата за преговори.


През 1997 г. правителството на Иван Костов, чиято партия ДСБ сега е в коалиция на Доброто с ПП, влиза в „газова война” с боса на Мулти Илия Павлов и Сашо Дончев, като техен пиар е Волен Сидеров.


След взривяването на автомобила на Илия Павлов, Мултигруп се оттегля от съдружието в Оверзгаз, заменена изцяло от Газпром.


Уж българската фирма, в която съдружник на руския газов монополист е офшорката DDI с неясна собственост, очевидно поне 55% руска, а 45% управлявана от Дончев според регистрите, става посредник по транзита на газ към България.


Москва пуска газа на цена 399 долара за 1000 кубика, а в България той стига на 576 долара. Горницата е за посредника Овергаз, управляван от Дончев. Фирмата уточнява, че всъщност печели „само” разликата между 480 и 576 долара, но тя е близо сто долара. Всеки може да я умножи по 3 000 000 000 кубика годишно и да сметне какво печели посредникът.


През 2012 г. правителството Борисов 1 се договаря за преки доставки с Русия. Това сваля 20% от цената на газа.


Дончев започва дело срещу държавните енергийни компании БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз, че са спестили на българските абонати огромната сума всяка година, като първоначално иска 200 млн., от които са му признати 77 млн. евро.


Конфликтът и задълженията, които трупа към Газпром обаче водят до спор между двете компании и разрив на думи с руснаците през 2015 г.
Той се опитва със завеждане на иск в Цюрих да им вземе 350 млн.долара компенсация, но губи още на първото разглеждане.


Окончателното прекратяване на отношенията с Газпром идва през лятото на 2022 г., а остатъчните им 50% в Овергаз са продадени от Дончев на американската Линден Енерджи.
Което се официализира на форума Три морета в София в началото на септември в присъствието на подписването на самия тогавашен служебен икономически министър Кирил Петков, днес лидер на силно надарената от Сашо Дончев с 500 000 лв. негова партия Продължаваме промяната.


С течение на годините силно проруският вестник СЕГА на Дончев става  напоследък (след 2015 г) проамерикански. Поради непрестанно спадащо качество и тираж, всекидневникът става седмичник след разрива с руснаците, а при финализирането на отношенията с тях – спира и като седмичник. В момента го има като сайт.



  Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 009 Anonimen 08.04.2023 11:17

    Ако си си учил школските уроци, би трябвало да знаеш, че Б-тип протеин образува антитела срещу А-тип, а отрицателния Rh срещу положителния.Какво се получава когато собствената ти био програма се чуди по кои протеини да ти рециклира клетките? Ами, автоимунни заболявания и много сгрешени клетки.

  • 008 Anonimen 08.04.2023 11:03

    Имаш ли Б кръвна група или отрицателен Rh като активни или тихи гени (алели) ИМАШ АБОНАМЕНТ С РАЖДАНЕТО СИ за някакво генетично или автоимунно заболяване, а твърде често - цял букет от такива. Изключения няма дори ако си честен и морален човек

  • 007 Anonimen 08.04.2023 10:56

    "нито са цигани, нито са негри" От къде знаеш? Правили им ДНК-тест? Циганин/негър/ашлама не е социален статус или религия, а био-параметри. Имаш ли Б кръвна група или отрицателен Rh като активни или тихи гени (алели) си в кюпа. По кръвната група германците са ги пращали в трудовите лагери, а чехите и поляците в газовиге камери. Румънците не са били толкова любезни - набутвали ги в някой хангар и пускали камионите на мръсна газ. Комшите са газирали някъде около 98 хил. мангала.

  • 006 Anonimen 07.04.2023 20:08

    нито са цигани, нито са негри, починаха български лекари, инженери, артисти и куп будали, които си въобразяваха, че някой се грижи за тях с акъл от времето на соца, точно циганите бяха най-разумни

  • 005 Anonimen 06.04.2023 22:45

    Голям праз, 004. Нали ви казах, това което ми пошепнаха на уше в един научен сайт, в който влизам от много години, щот и аз им пошепнах нещо, за което никога нямаше да се сетят. Ваксините, и ковида,са за цигани и негри и смесените с тях. Световния елит,които също са в кюпа, се ваксинираха с физиологичен разтвор.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни