Свързани новини

04.08.2021 12:08

МС пита КС за свалянето на Гешев

Видян 1277 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният кабинет прие решение, с коeто да поиска тълкувателно решение на Конституционният съд (КС) по въпроса „дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на тримата висши ръководители на съдебната власт на основание чл. 130 от Конституцията“.


Отказът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев ще бъде обжалван пред Върховния административен съд, заяви правосъдният министър Янаки Стоилов след заседанието на правителството.


Въпросът е дали в правомощията на министъра на правосъдието се  включва възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор. "Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят уронване на престижа на съдебната власт", каза Янаки Стоилов." Смятаме, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС не е давал тълкуване. Нормата на цитирания член от Конституцията е предизвикало противоречиво тълкуване сред членовете на ВСС, което налага по недвусмислен начин а се изясни нейното съдържание", каза Стоилов. Членът дава право да се иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи, но смятаме, че тук се включва и освобождаването на ръководителите в трите съдебни власти, допълни служебният правосъден министър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева