Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази дълбока загриженост във връзка с безпрецедентния скок на насилието във Франция, предизвикан от полицейската стрелба по 17-годишен мъж от алжирски и марокански произход, като предупреди Париж да не използва никаква форма на полицейска бруталност.

Свързани новини

08.07.2023 17:02

Москва предупреди за опасностите, които бунтовете във Франция представляват за Европа

Видян 6677 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази дълбока загриженост във връзка с безпрецедентния скок на насилието във Франция, предизвикан от полицейската стрелба по 17-годишен мъж от алжирски и марокански произход, като предупреди Париж да не използва никаква форма на полицейска бруталност.

"Призоваваме [френските] власти незабавно да установят обстоятелствата на убийството, което разбуни Франция, и да предприемат необходимите мерки за наказване на извършителите. Ситуацията във Франция не трябва да застрашава сигурността на нашия общ европейски континент", заяви Захарова.

На фона на последната вълна от улично насилие във Франция Москва осъди както бруталността на полицията, която според нея е създала предпоставки за насилието, така и хаоса, причинен от бунтовниците, които разграбиха множество предприятия и раниха стотици полицаи.

"През последните години станахме свидетели на многобройни нарушения на правата на човека и случаи на полицейска бруталност във Франция, но убийството на 17-годишен алжирски тийнейджър от полицай показа на света истинските мащаби на проблемите в страната, която нарича себе си люлка на правата на човека", добави тя.


Захарова заяви, че е "трудно да се пренебрегне нарастващото ниво на ксенофобия, враждебност към мигрантите и прояви на антисемитизъм", като призова френските власти да "се отнесат сериозно към нарастващата радикализация на обществото".

Отделно Захарова заяви, че френски оръжия, първоначално доставени на Украйна, са се появили в страната си на произход и са били използвани от бунтовници за нападения срещу полицията. "Според многобройни съобщения в медиите неонацистки групи предприемат преки действия в размириците във Франция".

Париж трябва да спре да критикува други държави за това как спазват върховенството на закона и вместо това да се съсредоточи върху решаването на собствените си вътрешни проблеми и защитата на гражданите си, каза Захарова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.