Свързани новини

01.12.2021 14:56

Мобилно К19 тестване пред училищата: МЗ

Видян 883 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване пред училищата", заяви пред БНР министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.


 "Има сключени договори и предоставени 1,5 млн. теста на системата на образованието", посочи служебният министър. Той добави, че още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък.


 Те са задържани от митническяи контрол и ще бъдат доставени до края на тази седмица. Обявена е втора покана за още 2,5 млн. теста за училищата.


"Подписах договори за компаниите, които са спечелили поръчката, за още 2,7 млн.  теста, които са със срок на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември досега са доставени 1,5 млн. и очакваме още над 3 млн. теста. Тези 4,5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва", каза министърът и призна, че има проблем с доставките.


"Децата от 8 до 12 клас могат ползват тестове за големи хора. Ние можем да им предоставим веднага такива безплатни тестове", добави Кацаров по-късно, докато откриваше ремонтираното постродилно отделение на СБАЛАГ Майчин дом.


"Тестовете помагат за избягване на хаоса, ако един е положителен, просто няма да влезе в училището и ще се избегне карантинирането на цели паралелки. Право да купува тестове има всеки държавен орган и институция, включително и едно училище. Децата в 21 области в страната могат да ходят на училище без да се тестват. В седемте области с висока заболеваемост се правят тестове", каза още министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци