На 30 декември 1992 г. парламентът излъчи Кабинета Беров – чисто нов състав на Министерски съвет, който управлява малко повече от 2 години с мандата на ДПС. И това се случи, въпреки разпадането на най-голямата група в онзи парламент – на СДС, на „кинжали” и „мравки”, както гласяха медийните им етикети.

Свързани новини

01.11.2023 15:34

Много кабинети в това НС: Планът КерванСарай

Видян 1766 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Резултатите от изборите в София в неделя ще бъдат жизнено важни за кабинета Денков. Защото могат да прекратят съществуването му, дори още преди март, когато трябва да изтекат предварително предвидените 9 месеца на първата ротация на Сглобката.


В по-старата ни история падането на един кабинет не е значело задължително избори за ново Народно събрание. Напротив, правени са много „кадрили” с участието на различни комбинации.

В историята на Прехода само един парламент – първият след Великото народно събрание, изпробва тази схема. Когато падна правителството на Филип Димитров – единственото, поискало вот на доверие, който не получи, депутатите не се разпуснаха след само година и 2 месеца и половина.

На 30 декември 1992 г. парламентът излъчи Кабинета Беров – чисто нов състав на Министерски съвет, който управлява малко повече от 2 години с мандата на ДПС. И това се случи, въпреки разпадането на най-голямата група в онзи парламент – на СДС, на „кинжали” и „мравки”, както гласяха медийните им етикети.

В момента съществува План, който условно ще наречем КерванСарай,поради възловата роля на вечния балансьор в българските парламенти ДПС.

Генералната идея на Плана е да не попадаме повече в ситуацията избори след избори, в която се бяхме вкарали в 5-степенен маратон през 2021 – 2022 година. Включително и поради твърде високата цена на всеки следващи всенародни  гласувания – над 100 000 000 лв. всяко. Така потрошихме над половин милиард лева за безплодни и ялови парламенти и правителства.

Вместо това, Планът залага на вътрешно преразпределение на парламентарното пространство.

И не става въпрос само за бъдещ разпад на Сглобката, за която все повече се говори, че няма да има ротация и Мария Габриел няма да успее да стане министър- председател.

А и за разделяне на съставните части на малките коалиции като ППДБ например. Напомняме, че тя е съставена от 4 партии, разделени на 2 – Продължаваме промяна от една страна, а от друга страна Демократична България: ДСБ, Зелено движение и Да, България.

Вместо ПП, заедно със сегашните партньори може да играе ДПС, което има почти същия брой депутати.

За това и съвсем конкретно заговори депутатът от ГЕРБ Делян Добрев тези дни. Той изброи своята партия, Сарайското движение и ДБ като възможни партньори в нов кабинет, без да се разпуска това Народно събрание. За да се избегнат избори след избори и междувластието, което е запълвано от служебните кабинети на президента.

Внимателното вглеждане сочи, че съпредседателят на ДБ Христо Иванов още в края на миналия парламент опъна мост към ДПС под знамето на конституционните промени, в това число и относно служебните правителства, както и пръв още на старта на това НС се озова в кабинета на Делян Пеевски. И то неведнъж.

Оттам започнаха поредицата изявления на съпредседателя на ПГ на ДПС от името на мнозинството и на правителството, които минути, най-много часове по-късно се превръщаха в конкретни решения.

В неделя стават 5 месеца или 150 дни, откакто управлението се извършва по този начин.

Фонът също не е маловажен, защото живеем в култура на контекста. Важен детайл в тази връзка: минаващите за официози на ППДБ издания, сайтове и радиостанция около Иво Прокопиев изведнъж забравиха да пишат по определени теми и за дадени герои, които им бяха всекидневните мишени повече от десет години.

Ще проработи ли Планът КерванСарай тип „кучетата си лаят, керванът си върви”, ще разберем може би по-скоро, отколкото се надяваме.

Той си е напълно в традициите на челния европейски опит – в Италия миналия парламент избра 3 правителтва и си изкара 5-те години мандат, във Великобритания също владее пореден кабинет, избран от същите депутати за 1 мандат.



 Снимка: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни