Шишков разясни, че са изследвани асфалтовата смес от износващия, долния и основния пласт, както и пласта трошен камък.

Свързани новини

12.10.2022 16:48

Министри съобщиха за нередности в изграждането на магистрала Тракия

Видян 1399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Проверка на две министерства - на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството, откри дефицити при строежа на два от лотовете на магистрала Тракия. Вече е констатирано, че е положен по-тънък от изискуемия слой асфалт и фракция с до 5,5 сантиметра на места, а предстои да излязат и резултатите от тест на качеството на вложените материали.
Резултатите от проверката бяха представени от министрите Иван Демерджиев и Иван Шишков.


"На първо четене се вижда, че декларираните работи са по-малко от заложените в съответните проекти. Вложените материали изглеждат със съмнително качество. Нужни са още десетина дни за пълно изследване какво се съдържа в слоевете на пътя. Дебелината е видимо по-малка, част от материалите се разминават", посочи Демерджиев.


Шишков разясни, че са изследвани асфалтовата смес от износващия, долния и основния пласт, както и пласта трошен камък.


Първият проверен участък е Стара Загора - Нова Загора (31,8 километра), строен при управлението на ГЕРБ в периода 2010 - 2012 г. Строител е Обединение Магистрала Трейс ДЗЗД ("майстори" на жълти павета в София и танцуващите на бул. Витоша), а стойността на договора е 137,8 млн. лева. Цената за 1 километър строителство е 4,33 млн. лева. Пробите от различните ленти показват дебелина около 18,5 сантиметра при изискуеми 22 сантиметра.


Ситуацията се влошава в участъка Нова Загора - Ямбол, който е построен за около 2 г. и е въведен в експлоатация на 12 юли 2012 г. Цената на строителството е 3,75 млн. лева на километър, а общата цена е близо 134 млн. лева, които получава гръцката фирма Актор. Министър Шишков подчерта, че строителният надзор на обекта - обединение Т7 / СНИК е получил над 1 млн. лева, а е пропуснал сериозни несъотвестствия. Пробите от участъка показват дебелина на пътя от 16,4 см при изискуеми 22.


"Качеството на вложените материали очевидно има проблем. Овлажнено е леглото на пътя, както и конструкцията на самия път. Материалите не са тези, които следва да бъдат вложени", посочи Шишков.


Проби от съдържанието на пътя се изследват от Института по пътища и мостове към Агенция Пътна инфраструктура, резултатите се очакват до 10 дни, а проби са запазени при нужда да се изследват и допълнително в лаборатория в чужбина.


Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,