Законопроектът беше разгласен от БНР, като в публикацията се посочва, че е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев

Свързани новини

30.05.2022 10:07

Министерството на правосъдието отрече медиен вариант на проектозакон Магнитски

Видян 1068 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Медийно огласен проект на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата предизвика реакцията на Министерството на правосъдието.


 


От ведомството заявиха, че той не изхожда от тях, а именно в МП се намира специално сформираната работна група, която е натоварена със задачата да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата.


 


„Работната група стигна до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при несъмнено съответствие с българския и европейския правов ред. Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин“, заявиха от МП в специално становище.



Законопроектът беше разгласен от БНР, като в публикацията се посочва, че е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев.



„Разпространеният на 26 май 2022 г. в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане“, заявиха от МП.


 


Коментар направи и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев: „Когато бяха наложени санкциите по закона Магнитски, държавата нямаше как да защити държавните институции и държавните фирми по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена. Министерството на правосъдието е министерството, което може да съобрази всички национални и международни актове, така че да намери най-удачния начин как да се запълни тази празнота. Когато някой е санкциониран и това поставя българската икономика под опасност от зараза от допълнителните санкции, този проблем да бъде овладян. Като това, разбира се, трябва да подлежи на съдебен контрол и на всички други атрибути на правовата държава“.


 


Разпространеният в медиите проект  предвижда междуведомствен съвет, начело с финансовия министър да предлага на МС налагането на тежки икономически и финансови санкции на всяко „физическо или юридическо лице, групи и образувания“, за което има установени факти и събрани данни, че осъществява 7 групи дейности, за които се приема, че създават риск за икономическата и финансова система на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 съвсем сериозно 30.05.2022 10:46

    Харвардският тандем става опасен за националната сигурност и оцеляването на народа

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.