Свързани новини

29.03.2021 15:22

Министърът на правосъдието срещу 10-г. давност и обратната й сила

Видян 1264 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Произволното използване на правилото за обратното действие на закона от законодателя разрушава доверието в правото и създава предпоставки за нихилистично правосъзнание, заявява министърът на правосъдието Десислава Ахладова в становище до Конституционния съд (КС), предава Лекс. В него тя подкрепя искането на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) за противоконституционен да бъде обявен чл. 2 от преходните и заключителни разпоредби на последните промени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с които беше въведена абсолютна давност от 10 години за задълженията на физически лица.


Припомняме, че адвокатурата не атакува в КС самата абсолютна давност, а само разпоредбата, с която се уреждат заварените правоотношения и ѝ се придава обратна сила.


Министър Ахладова обаче напомня, че още през юли 2020 г. ръководеното от нея ведомство е изразило опасения, че с въвеждането на подобна давност ще бъдат стимулирани недобросъвестните длъжници, които ще поемат задължения без намерение да ги изпълняват и ще протакат съдебните и изпълнителните дела, докато изтече абсолютната давност, което може да доведе до влошаване на инвестиционния климат в страната.


В становището се посочва, че придаването на обратна сила на 10-годишната абсолютна давност нарушава и правото на свободна стопанска инициатива и на еднакви условия за нея за всички граждани.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите