Свързани новини

20.04.2018 16:37

Миньори от Мини Марица-изток на бунт пред Министерството на енергетиката

Видян 1941 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Димитър Манолов от КТ Подкрепа обяви, че миньори от държавните Мини Марица-изток ще излязат на протест пред Министерството на енергетиката на 24-ти април. Те настояват да се увеличи поне с 15 процента цената на добиваните въглища, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени, съобщи БНР. Плановете са шествието да тръгне от Министерския съвет, през сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, до Министерството на енергетиката.


"Нещата вече стигнаха дотам, че не можем да изпълняваме програмите по здравословни и безопасни условия на труд. Работим под себестойност вече на тон. Дори сме минали границата на това, което изискват науката и правилата за работа в тези условия. Решението е увеличението на цената на въглищата. Тази цена следва да бъде увеличена с 15 процента, за да можем да покрием разликата, която се получава в увеличението на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и необходимите инвестиции", каза председателят на Миньорската федерация на "Подкрепа" Владимир Топалов.


Сега цената е 77 лева за т.нар. „тон условно гориво“. Топалов нарече "спекулации" твърденията, че ако се увеличи цената на въглищата, ще се вдигне и цената на тока. От "Подкрепа" започнаха и кампания за увеличение на възнаграждението за час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2 лева и 55 стотинки.


За лошото състояние на мините, които произвеждат въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн – двете американски централи и държавната "Марица-изток" 2, синдикатите предупреждават непрестанно, каза по-рано Александър Загоров от КТ "Подкрепа":


"Имаме притеснение, че от геологична и финансова гледна точка има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика", каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към