Днес изтича срокът за заявления за подкрепата в общинските служби по земеделие

Свързани новини

16.09.2022 14:46

Малките производители на картофи ще могат да получат държавна подкрепа: Мая

Видян 764 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Днес изтича срокът за заявления за подкрепата в общинските служби по земеделие
 
„Добра новина за малките картофопроизводители. Ще могат да получат нужната и очаквана държавна подкрепа от 278лв/дка.“



Това заяви Мая Манолова в живо включване в своя фейсбук профил. Тя допълни, че земеделският министър Гечев и зам.-министър Джиков са чули настояванията на Изправи се България и след срещата на Мая Манолова с дребни земеделски производители от Пазарджишко, от Брезнишко и Радомирско, Кюстендилско и общ.Самоков са предприели действия, за да могат и малките производители да отговарят на изискванията на програмата.


Тя уточни, че до момента на изискванията за подкрепа са отговаряли основно едрите производители. Причината за това е, че масово малките картофопроизводители не са направили своевременно регистрация за фитосанитарен контрол за разлика от големите. Припомняме, че по време на срещата в с. Ветрен дол, Пазарджишко, стана ясно, че от 30 картофопроизводители в селото само един се е регистрирал навреме. Пропуснали са срока и защото службите за безопасност на храните не са проявили активност и отговорност, за да ги предупредят, смята Манолова.



Тя допълни, че подкрепата за малките производители е важна, защото през последната година драстично се е повишила цената на торовете, на горивата, на семената и без тази подкрепа дребните картофопроизводители са заплашени от фалит.



„За да могат да получат необходимата подкрепа, днес (16.09, петък) до края на деня картофопроизводителите трябва да заявят своите искания за тази помощ в общинските служби по земеделие и гори, за да не изпуснат крайния срок за кандидатстване.“ – предупреди лидерът на Изправи се България и поясни, че след това ще трябва да се обърнат към областните агенции по безопасност на храните, за да заявят искане за фитосанитарен контрол и ако се наложи да заплатят глоби за този пропуск.



Манолова предупреди, че глобите са в размер на 800лв, но обикновено подкрепата, която следва да получат производителите е многократно по-голяма, тъй като типичното малко земеделско стопанство на картофопроизводител е от 50-100дка, т.е. става дума за подкрепа до 30000лв.



Лидерът на Изправи се България поздрави картофопроизводителите, че не са се отказали и заедно са били и в Министерство на земеделието, че са направили срещи по места и са имали нагласата да излязат и на ефективни протести и това в крайна сметка е довело до успеха.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към