Стремежът на Макензи Скот да даде по-голямата част от богатството си за благотворителност продължава.

Свързани новини

24.12.2023 16:40

Макензи Скот, една от най-богатите жени в света, раздаде половината от състоянието си само за 3 години

Видян 1163 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стремежът на Макензи Скот да даде по-голямата част от богатството си за благотворителност продължава


Тази година 17 организации с нестопанска цел са обявили, че са получили неограничени дарения от Скот чрез нейния фонд Yield Giving, според данни на Chronicle of Philanthropy. Подаръците са общо 97 милиона долара и варират от 1 до 15 милиона долара. Почти половината отидоха за благотворителни организации, фокусирани върху ранното детско образование и ранното детско развитие. Скот вече е дала повече от 14,1 милиарда долара на най-малко 1621 благотворителни организации от 2020 г.

За да насърчи хората да се фокусират върху благотворителните организации, а не върху нея, Скот спря да обявява даренията си. Сега тя оставя на благотворителните организации да решат дали да публикуват нейните подаръци. Като се има предвид мащабът на нейните дарения през предходните години, вероятно 17-те обявени дарения представляват само част от това, което тя действително е дарила досега тази година.

Лидерите на благотворителни организации казват, че оценяват решението на Скот да позволи на организациите с нестопанска цел да избират дали да публикуват подаръците, защото това им позволява да решат кое е най-добро за организацията.


Вот на доверие

„В наш най-добър интерес беше да обявим това дарение и да споделим победата с колегите си в движението“, казва Шон Маккарти, който управлява връзките с дарителите в Националния жилищен тръст. Групата за достъпни жилища получи подарък от 10 милиона долара от Скот миналия месец, най-голямото й дарение до момента. „Ние гледаме на този подарък като на вот на доверие.“

Все пак имаше плюсове и минуси, които трябваше да се вземат предвид. Представители на тръста искаха да обявят подаръка, за да покажат, че високопоставен филантроп като Скот има вяра в мисията на тръста и способността му да управлява дар от такъв размер.

Те обсъдиха и потенциалните недостатъци на популяризирането му, като опасенията, че други донори биха помислили, че подаръкът на Скот осигурява на доверието всичко необходимо, за да изпълни мисията си.

„Реалността е, че това е много голям проблем, който се опитваме да разрешим. Тук само в Съединените щати има недостиг на над 7 милиона жилища на достъпни цени и затова, когато решихме да публикуваме това, искахме да сме сигурни, че не споделяме, че сега разполагаме с всички ресурси, от които се нуждаем, за да преследваме мисията си,” казва Маккарти. „Все още имаме нужда от подкрепа от различни източници.“

Патриша Лозано, изпълнителен директор на Early Edge California, група за застъпничество за образование в ранна детска възраст, имаше подобни причини да иска да разгласи подаръка от 3 милиона долара, който организацията получи това лято.

„Това беше победа за Early Edge да бъде признат и това е първият път в нашата история, че получихме подарък от такъв размер“, казва Лозано. „Това беше признание за нашата работа и всичките ни успехи. Нашата работа е много конкретно свързана със застъпничеството, така че решихме, че ще е добре да покажем на нашите финансиращи и възможни партньори, че имаме доверие и признание.“

Скот стартира уебсайта на Yield Giving през декември, за да отговори на призива на света с нестопанска цел за повече прозрачност. Сайтът посочва групите, които са получили подаръци, и в някои случаи сумата, която са получили. Но не е актуализиран от миналата година, така че не е ясно точно колко подаръци е направила тази година. Това накара света на филантропията да се чуди какво да прави с последните дарения на Скот.

„Филантропията като цяло ще се възползва от повече знания за организациите, които получават безвъзмездни средства и защо ги получават“, казва Джоан Флорино, служител на Кръгла маса по филантропия, който съветва донори и фондации.


Заслужават ли богатите филантропи уединение?

Дебатът относно прозрачността и неприкосновеността на личния живот в света на филантропията не е нищо ново, казва Катерина Роскета, която ръководи Центъра за филантропия с голямо въздействие към Университета на Пенсилвания.

Някои богати дарители дават анонимно, защото искат поверителност и като Скот искат хората да се съсредоточат върху работата на организацията с нестопанска цел, която подкрепят. Други са готови да се откажат от част от личния живот, защото знаят, че прикачването на името им към голямо дарение насърчава техните връстници да подкрепят тази благотворителност. Случаят на Скот е уникален поради размера на нейното богатство, което в момента се оценява на приблизително 37 милиарда долара, и защото състоянието й е генерирано от акциите й в Amazon, една от най-известните компании в света, казва Роскета.

„Винаги е имало богати хора, които са избирали да мълчат за даренията си, които са избирали да дават неограничени подаръци на получателите, които са имали доверие на организации“, казва Роскета. „Но това, което имаме с Макензи Скот, вероятно е най-популярната версия на това и поради нивото на богатство, което тя притежава, тя е в състояние да дава в големи мащаби и скорост.”

Роскета казва, че Скот е само един от многото високопоставени филантропи, които са се опитвали през годините да насочат вниманието към организациите, които подкрепят. Въпреки че опитите на Скот да отклони вниманието не са успешни, казва Роскета, те са породили здравословен дебат за това къде трябва да се насочи вниманието.

„Ако погледнете медиите, ако погледнете институциите, фокусът е върху богатия индивид и винаги е бил“, казва Роскета. „Не би трябвало да е изненадващо, че богат, високопоставен човек, който се противопоставя на това съвсем умишлено, кара хората да се притесняват или да се чувстват неудобно, защото нещата не стоят така.“

През март Скот обяви отворена покана за 250 милиона долара към благотворителни организации, фокусирани върху общността, за да кандидатстват за безвъзмездни средства в Yield Giving и планира да даде по 1 милион долара на 250 благотворителни организации. Преди това Скот даваше само на организации, които тя и нейните съветници избираха и проучваха; този ход отбеляза първия път, когато Скот даде шанс на организации с нестопанска цел да кандидатстват за безвъзмездни средства. Повече от 6000 нестопански организации са кандидатствали, а победителите ще бъдат обявени в началото на следващата година.

Роскета и Флорино казват, че откритата покана показва, че Скот разширява своите дарителски практики, но Флорино се тревожи за продължителността на процеса на отпускане на грантове.

"Това изглежда като нещо, от което се оплакват организациите с нестопанска цел, че отнема една година от момента, в който подадат молбата си до момента, в който получат парите си", казва Флорино. "Не критикувам. Просто казвам, че това е много голяма промяна и бих искал да видя повече за това защо определени организации бяха избрани и какво обещание видяха в тях."


Източник: Fortune



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец