Свързани новини

30.05.2018 16:11

Махнете „Поправката ЧЕЗ” или 1 млрд. нов иск срещу България, зоват експерти

Видян 2730 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Парламентът спешно трябва да ремонтира вредната поправка в Закона за енергетиката, която дава контрол на КЕВР върху сделката ЧЕЗ - Инерком, защото тя поставя всички в губеща позиция”, призовава експертът по енергийна политика Славчо Нейков. Според него Поправката ЧЕЗ, както наричат последните промени в Закона за енергетиката, прокарани в парламента с цел да се дадат правомощия на КЕВР да спре сделката за активите на ЧЕЗ в България, е не само неприложима. Тя създава институционални проблеми, а съвсем скоро може да донесе финансови тежести за държавата (б.р. възможност за завеждане на нови многомилионни искове). „Трябва ли политиците да чакат да се стигне дотам, за да я отменят?“, пита експертът.


 Съгласно поправката в Закона за енергетиката в сила от 8 май 2018 г., КЕВР има правото и задължението „да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред“. Според Нейков този текст дава на КЕВР отговорности, които комисията не е екипирана да изпълнява, и е приет единствено по политически причини. Няма конкретика как да се прилага законът, а прилагането му може да бъде противозаконно и да доведе до сериозни имуществени претенции срещу държавата.


 „Необходимо е първо на държавно ниво да стане ясно какви са целите и да се уточнят законосъобразни механизми, с които тези цели могат да бъдат постигнати. Подобна спорна намеса на държавата в частно-правни отношения трябва да се урежда на ниво закон, а не чрез подзаконови актове“, категоричен е експертът.


 Неотдавна в свой анализ енергийният експерт Галина Александрова предупреди, че държавата е заплашена от санкции за милиарди по арбитражните дела за нарушени бизнес интереси на ЕРП-ата. Над 1 млрд. лева е залогът в бъдещ арбитраж заради спиране на сделката с ЧЕЗ, смята енергийният експерт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,