перките в Черно море

Свързани новини

01.03.2024 11:28

Лобисткият закон за перките в Черно море трябва да бъде оттеглен: ВМРО

Видян 271 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът за Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства е внесен от група народни представители от почти всички парламентарни групи. Ние от ВМРО намираме това съглашателство за странно, защото за далеч по-леки въпроси същите спорят и се противопоставят ожесточено. Законопроектът породи остра обществена реакция от различни професионални сфери и обществени слоеве. Той не получи подкрепа от браншови организации, а при дискусията, проведена в Народното събрание, вносителите буквално избягаха.

Както става ясно, основна движеща сила зад законопроекта е едно НПО – „Център за изследване на демокрацията“, което е най-яростният бранител на проекта за закон. Поради какви причини и защо едно НПО, което се занимава със съвсем друг кръг от дейности, изведнъж стана публичен защитник и говорител на идеята за ветропаркове/вятърни електроцентрали в Черно море?

С основание споделяме притесненията от законопроекта на ресторантьорския и хотелиерския бранш, на рибарите и техните сдружения, на еколози, общественици и най-вече на граждани от черноморските общини. Законопроектът говори само и единствено за концесия върху изключителна държавна собственост. И дума не става евентуално държавата чрез НЕК да изгражда такива мощности. Защо? Може би защото законопроектът е писан в частна полза за предварително определен, но все още невидим кръг от частни лица и корпорации.

Само преди няколко дни на форум на вестник „Капитал“ за енергетика, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов заяви: „Националната енергетика е мит, ние сме част от напълно интегриран европейски пазар….Дали внасяме или изнасяме енергия вече няма значение….“.

Очевидно сглобката е поставила националната енергетика за продан! Очевидно сглобката се готви да разпредели българската енергетика между щенията на външни фактори, включително да им гарантира бизнес за сметка на интересите на цели региони в България и въпреки желанието на хората.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост


Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост,