В първата си голяма реч след напускането на поста Лиз Тръс ще призове демокрациите да се обединят и да се противопоставят на влиянието на Китай, като предупреждава, че "свободният свят е в опасност", предаде Политико.

Свързани новини

17.02.2023 14:23

Лиз Трас призовава за "икономическо НАТО", което да се противопостави на Китай

Видян 1320 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В първата си голяма реч след напускането на поста Лиз Трас ще призове демокрациите да се обединят и да се противопоставят на влиянието на Китай, като предупреждава, че "свободният свят е в опасност", предаде Политико.


На среща на върха в Токио в петък бившият британски премиер, който напусна поста си само след 49 дни работа, ще представи шест предложения, сред които създаването на "икономически НАТО", който да защитава страните членки от натиска на автократични режими.

Речта на бившия министър-председател ще бъде възприета като опит за оказване на натиск върху правителството на Обединеното кралство да затвърди позицията си по отношение на Китай, тъй като в началото на следващия месец ще бъдат завършени довършителните работи по обновяването на стратегията за отбрана и сигурност, известно като интегриран преглед.



Актуализацията на интегрирания преглед беше разпоредена от Трас по време на краткия ѝ престой на Даунинг стрийт с намерението Китай да бъде класифициран като "заплаха".


Риши Сунак, който я замени на поста, даде знак, че няма да използва подобен език, а ще говори за страната като за "системно предизвикателство".

Това го поставя в конфликт с ястребите за Китай в собствената му Консервативна партия, а освен това той е изправен пред призиви да увеличи разходите за отбрана, когато правителството му представи бюджета си следващия месец.

В речта си на симпозиума на Междупарламентарния алианс за Китай Трас ще препоръча одит на влиянието на Китай в критични отрасли; по-задълбочени икономически връзки с Тайван, включително потенциални търговски споразумения; повишаване на дипломатическия статут на Тайван и по-силен отбранителен съюз в Тихия океан.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 17.02.2023 20:23

    Лекувай си тироида, мъ краво, че аман от луди мангусти.

  • 001 ИвайлоК 17.02.2023 15:07

    Тя по-добре да обясни (най-добре пред комисия) как така, минута след взривяването на тръбопроводите на 26 Сеп., изпрати СМС до Блинкен с текст "Свършено е".

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот