Чарлз Мънгър

Свързани новини

29.11.2023 13:35

Легендарен инвеститор почина месец преди да навърши 100

Видян 490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иконичният инвеститор Чарлз Мънгър, дясната ръка на Уорън Бъфет и заместник-председател на конгломерата Berkshire Hathaway, почина в болница в Калифорния месец преди 100-ия си рожден ден, съобщи компанията в сряда.

Според изявлението Мънгър е починал мирно; не е посочена причина за смъртта.

"Berkshire Hathaway не би могла да бъде изградена до сегашния си статут без вдъхновението, мъдростта и участието на Чарли", се казва в изявлението на Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire.

Докато Бъфет беше наричан "Оракулът от Омаха" заради своята проницателна пазарна интуиция и икономически прогнози, Мънгър си спечели прозвището "Оракулът от Пасадена" заради същите качества, както и заради способността си ясно и просто да изразява своите прозрения. Той беше уважаван от инвеститорите по целия свят, като много от тях посещаваха ежегодните уикенди на акционерите на Berkshire, за да чуят неговите и на Бъфет мисли за финансите и живота.

Мънгър беше известен и с това, че насочваше инвестиционните интереси на Berkshire от така наречените "пури", или компании, които нямат дългосрочен потенциал, към добре управлявани, качествени компании с подценени цени на акциите.


 
След новината за смъртта на Мънгър нетизените му отдадоха почит в интернет, като споделиха някои от известните му цитати, включително известната реплика за инфлацията: "Ако аз мога да бъда оптимист, когато съм почти мъртъв, то със сигурност останалите от вас могат да се справят с малко инфлация", каза Мънгър на годишната среща на Berkshire Hathaway през 2010 г.

До момента на смъртта си нетното състояние на Мънгър се оценява на 2,6 млрд. долара и той е на 1182-ро място сред най-богатите хора в света според Forbes. Живееше скромно и шофираше собствената си кола, въпреки че през последните години използваше инвалидна количка. Освен това е бил известен филантроп и основен благодетел на Мичиганския университет.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните