Деня на победата

Свързани новини

10.05.2023 09:38

Латвия арестува 26 души за празнуване на Деня на победата

Видян 1331 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Повече от 20 жители на Латвия бяха арестувани във вторник за нарушаване на закон, забраняващ честването на победата на Съветския съюз над нацистка Германия. Полицията на страната-членка на ЕС и НАТО дори конфискува яке с надпис "Русия" от мъж в инвалидна количка, а друг арестува за носене на съветски медали на публично място.

Към 23:30 ч. местно време латвийската полиция съобщава за общо 26 ареста, 38 акта за нарушения и четири наказателни дела, според информационната агенция Delfi.

Въпреки че повечето от случаите са регистрирани в столицата Рига, множество арести са извършени и в Даугавпилс. В един от случаите възрастен гражданин, описан като "изглеждащ твърде млад, за да е ветеран от Втората световна война", се появил с яке със съветски медали. Когато полицията му казала да го свали, той оказал съпротива при ареста.

Петима души бяха арестувани за поставяне на цветя със "символи на военна агресия" пред Паметника на свободата в Парка на победата в Даугавпилс. Те бяха обвинени в "публично използване на символи, възхваляващи милитаристична агресия и военни престъпления". В същия парк полицията принуди мъж в инвалидна количка да свали якето си, защото на него пишело "Русия".


Двама рускоговорящи мъже са задържани в Дубровинския парк в Даугавпилс, след като са дали интервю за телевизия TV3. Престъплението им е изразяване на мнение, че фашистите са се върнали на власт в Украйна с подкрепата на ЕС.

Миналия месец латвийският парламент забрани честването на Деня на победата като "омаловажаващо и подкопаващо ценностите на Латвия като демократична и национална държава, включително разделението на обществото, възхваляването на войната, военната агресия и тоталитаризма, както и фалшивото тълкуване на историческите събития".


Въпреки това латвийците масово полагат цветя на гробищата и паметниците. Повечето от арестите и обвиненията са свързани с поднасяне на цветя на "забранени места", където някога са стояли съветски паметници, преди правителството в Рига да ги разруши.

Заедно с балтийските си съседи Естония и Литва Латвия се присъедини към ЕС и НАТО през 2004 г.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.05.2023 09:48

    Браво на обикновените хора от Латвия и срам за управляващите там, чиито действия показват кои са истински анти-хуманисти, продали се на дяволският консумативен агресивен западен управляващ слой.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.