Свързани новини

28.02.2010 12:31

Кушлев: Заведени са 193 дела за отнемане на имущество на стойност 219млн лева

Видян 2340 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Относно Октоподите съм казал, че там ще изпълним дълга си. Но все още разработката е на такъв етап, че не бива да навлизам в конкретика. Видяхте с Наглите как се получи – само един месец след започването на наказателното производство, бяха наложени обезпечителните мерки и ускоряваме темпото.“, каза Стоян Кушлев, председател на Комисията по установяване на имущество придобито от престъпна дейност (КУИППД) по БНР.


Стоян Кушлев коментира казуса с Виктор Епщайн, обвинен за цяла палитра престъпления, при което разходите му са за 82 300 минимални работни заплати, а приходите са само за около 190 минимални работни заплати. Кушлев съобщи, че комисията е предявила иск срещу бившия общински съветник от Русе Виктор Епщайн за близо 62 млн. лева, като по този случай се работи от 2-3 години, защото преди това бяхме уведомени от Русенската прокуратурата за производство срещу него. „Там има много интересни моменти – 3,5 млн. лв. са присвоени от депозити, което е чист случай на пране на пари. Тези депозити са на други лица, не на негово име и всички казват, че тези пари не са техни, с изключение на бащата, т.е., класически пример за пране на пари. Това е много интересен случай“ - коментира още председателят на Комисията Кушлев. Целият център в Русе са построени с кооперации, с 20 супер луксозни офиса. Много е интересен начинът, по който са купувани терените, със заменки. Инспекторите свършиха огромна работа, но има и други случаи, по които се работи, отбеляза още Кушлев.
За Христо Ковачки той каза, че там има само обезпечение, защото там няма осъдителна присъда, но се очаква решението на съда. При Ковачки имаше второ обезпечение от 13 млн. лв., така че трябва да оценяваме и този резултат като национално постижение.
Комисията беше удостоена от ЕС да проведе Европейски семинар по установяване и отнема на имущество на 10-11 март като домакин, похвали се още той. Българската делегация ще бъде най-многобройна – 25 души, като са поканени представители на МВР, ДАНС и ще се обсъждат проблеми, свързани с квалифицираната информация.
Запитан дали комисията е запорирала имуществото на Йордан Йонов, Данчо Пръча, Кушлев потвърди и каза, че има решение на Окръжния съд за отнема на имуществото, на стойност над 1 млн. лв., който си е създал цяла империя. Също така има решения и за още други водещи личности в престъпния свят – Муса Алиев – 3,5 млн. лв., за Роко – 1,750 млн. лв., на Митьо Очите - чакаме решение на втора инстанция за над 2 млн. лв., за Петър Главчев – за отнемане на големия му хотел и над 2 млн. лв. Също така имаме решения за отнемане на имущество на Ерджан Рашид-Роко и Живка Гаич, подчерта той. Хората искат да видят справедливо решение за отнемане на имуществото на тези хора, допълни той. Общо досега са образували 520 производство за установяване на имуществото, 412 обезпечение за 442 млн. лв. и са заведени 193 дела за отнемане на имущество на стойност 219 млн. лв., уточни още Стоян Кушлев. „Много добре стартираме от началото на година, което е от значение за обществото мнение и ЕК и ЕС, която до края на март ще вземе предвид резултатите на Комисията за юлския доклад“, смята още той. По думите му се очаква разширяване на правомощията на комисията, но малко се бавят нещата, тъй като това е много сложен закон – трябва отвсякъде да се видят всички трудности и бъдещи усложнения и до средата на годината очакват закона да бъде приет. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева