Свързани новини

05.11.2013 16:51

Кучетата в София намалели с 3000

Видян 1444 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес бяха оповестени резултатите от преброяването на бездомните кучета в столицата, извършено от "Четири лапи" и ОП "Екоравновесие". Настоящото преброяване е четвърто, след тези от 2007, 2009 и 2011 г. и е извършено между 18.09. и 24.10.2013 г. Към периода на преброяването броят на безстопанствените кучета е изчислен на 6 635, като използваната методика позволява статистическа грешка в рамките на 10%. Този брой е изчислен на база на отчетените от преброяващите кучета без надзор, забелязани на обществени места, индустриални зони или изоставени имоти.


Най-много са кучетата в райони Кремиковци (703), Красна поляна (567), Панчарево (532) и Люлин (531), а най-малко в Оборище (20), Изгрев (28), Средец (48), Красно село (69) и Възраждане (87).


Резултатите от преброяванията през последните 6 години показват явна тенденция на намаляване на броя на уличните кучета в столицата – от 11 124 през 2007 г. до 6 635 през 2013 г.


В четирите района с най-много бездомни кучета са съсредоточени 35,1 % от общата популация, докато в централните райони на София (Средец, Оборище, Възраждане, Красно село, Лозенец, Изгрев и Триадица) – 7 %. Характерно за районите с най-висока популация е това, че са в периферията на Столична община и традиционно са буферна зона за животни, изоставени от съседни на столицата райони. Високият брой на улични кучета в р-н Красна поляна се дължи и на факта, че на територията му е и ромската махала Факултета.


„Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Създадена през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Успехите на „Четири лапи" са в резултат на проучвания и научна работа, както и на активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на „Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните си умения

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните