Свързани новини

02.07.2021 13:07

КС: Машинното гласуване не е неконституционно

Видян 3647 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Машинното гласуване не е противоконституционно обяви днес Конституционният съд (КС). Решението му идва седмица преди първите избори у нас, които ще се проведат почти изцяло с машини, предаде news.lex.bg.

Масовото машинно гласуване беше атакувано в КС от 66 депутати от ГЕРБ. Те твърдяха, че то нарушава принципа за „равно избирателно право” и оспориха почти всички разпоредби от Изборния кодекс (ИК), които за краткия си живот успя да промени 45-тото Народно събрание.

Както е известно, в ИК беше прието, че на хартия ще се гласува само в секциите с по-малко от 300 избиратели, в болниците, домовете за стари хора, при гласуване с подвижна избирателна кутия. Вотът ще е с хартиена бюлетина и когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно.

От тази „застраховка“ ГЕРБ извличаха аргумент за „несигурността“ на машинното гласуване, а в изключението за малките секции видяха нарушаване на равното избирателно право (повече за искането виж тук).

КС е отхвърлил искането им. В решението си той изтъква, че бюлетината за машинно гласуване е проектирана по същия начин както хартиената. „По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, подчертава КС. И обяснява, че доколкото законът не предвижда различна тежест на гласовете, подадени чрез хартиена бюлетина, и на тези от машинното гласуване, няма нарушаване на принципа на равно избирателно право.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.07.2021 13:37

    Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова, Таня Райковска,Филип Димитров,Павлина Панова, Красимир Влахов и Анастас Анастасов - това са мишките които трябва незабавно да бъдат уволнени и дадени на НАП за ревизия на доходите и имуществото им придобито по време на "царуването"им в КС ! Това са идиотите които са сложени от ГЕРБ и изпълняващи нарежданията на еднокнижника ! Не може да има "особенно мнение" какво е това и "ДА" и "НЕ" така ли, и с "ТИЯ" и с "ОНИЯ", такива кретени са предатели на суверена и България !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.