Критиците на Георгиева обаче се опасяват, че тя е смесила задачите на двете институции, подкопавайки така устоите и целите на МВФ

Свързани новини

26.04.2022 09:25

Кристалина Георгиева може да фалира МВФ: Хандесблат

Видян 7897 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дни преди срещата на МВФ, проведена в края на миналата седмица, шефката му Кристалина Георгиева направи две важни изявления.



В едното обяви, че световната икономика тази година ще забави ход заради войната в Украйна. А в другото препоръча държавите да се борят срещу това с повече инвестиции – най-вече за образованието на момичета и млади жени.


Изявлението ѝ бе прието с остри критики. Десетки икономисти и експерти предупредиха Георгиева, че под нейно ръководство МВФ се занимава предимно с теми, които не са в основната му компетентност, съобщи авторитетният немски Ханделсблат в обширна статия за българката.


Всъщност МВФ е основан, за да гарантира кредити на страни в нужда и да гарантира международното сътрудничество във валутната политика, както и да организира разширяването на световната търговия. За политиката в развиващите се страни в света на финансите отговаря Световната банка, а не МВФ.


Критиците на Георгиева обаче се опасяват, че тя е смесила задачите на двете институции, подкопавайки така устоите и целите на МВФ.


Това не са първите критики спрямо Георгиева, припомня вестникът. Стана ясно, че новата шефка на МВФ е злоупотребила с поста си като шеф на Световната банка, като е позволила разкрасяването на докладите за Китай.



Сега критиките не секват и заради новата посока, която тя задава на МВФ. Преди дни икономистът Кенет Рогоф публикува много обсъждана във финансовите кръгове статия, в която обвинява МВФ, че „сякаш вече няма желание да се занимава с финансовата стабилност в света, а вместо това се превръща в благотворителна организация“.



„Това вече не е МВФ, който познавам. Под риск е целият световен икономически модел“.


Освен това шефката му застрашавала финансите на фонда с фалит, цитира престижното издание оценките на експертите.



Георгиева лично е блокирала създаването на комисия за инфлацията в САЩ, която би рекордите за 45 г. Доколко собствените ѝ сътрудници не одобряват курса ѝ се вижда и от масовото напускане на служители, посочва още вестникът.


Кирил Пламенов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 25.04.2022 08:19

    "Новият курс се състои в това да се дават възможно най-много пари на нуждаещите се страни." Въпросът е защо ли това не е правилно според авторите на статията и цитираните в нея…

  • 002 хиена 24.04.2022 11:54

    Те хубаво я бяха погнали за корупция в полза на Китай, ама много интересно е как и се размина. Да не забравяме, че все пак Сталинка едно време е била комунистка, но бързо се е ориентирала и вече е модерна глобалистка.

  • 001 Тихомир Томов 23.04.2022 21:24

    Комунистката ще нанесе смъртоносен удар на капиталистическата система ...........

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион