Свързани новини

05.06.2009 09:21

Крайнодесните втори с 14,8 % на евроизборите в Холандия

Видян 1229 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Партията на свободата на крайнодесния депутат Герт вилдерс получава 14,8 % от гласовете на произведените в страната избори за Европейски парламент и ще влезе в него за първи път с 4 депутати, според екзит пол, предаде АФП.


Партията би трябвало да получи 4 места в парламента в Страсбург, съгласно резултатите от проучване, осъществено от института Synovate за холандската телевизия NOS и за агенция ANP и огласено след затварянето на избирателните бюро в 22.00 ч. българско време. Резултатите са при около 40 % избирателна активност. Християндемократите на премиера Ян Петер Балкененде има 20,3 % от гласовете, а коалиционният й партньор Работническата партия - 13,4 %. 45-годишният Герт Вилдерс който е десети в листата на своята крайнодясна партия, вече даде да се разбере, че ще се откаже от мястото си на евродепутат в случай, че бъде избран мажоритарно. Холандия и Великобритания са първите страни, които гласуват в европейските избори, които се произвеждат до неделя в 27-те държави от ЕС, предаде БГНЕС.


Изгдигането на Вилдерс - описващ Корана като фашистки, означава 24-часова защита за него след получените смъртни заплахи, заплаха от съд за реч на омразата в страната му и забрана от влизане във Великобритания - идва за сметка на партньорите от управляващата коалиция. Създателката на стандарти в анти-ислямизма партия е втора, отстъпвайки само на християндемократите на премиера Ян Петер Болкененде, отбелязали спад с близо 5 % до 19,6 % и загуба на двама от седемте си места в Европейския парламент. Големият губещ е коалиционният партньор в управлението - лейбъристката PvdA - по-слабо с 9,7 % представяне до 13,9 на сто и загуба на три от четири места, според различни екзит полове. "Това е фантастичен резултат" заяви пред националната телевизия Вилдерс."Много хора ясно копнеят за различна Холандия и им е достатъчна тази голяма Европа. Това е началото, ние ще растем. Надявам се да се представим още по-добре на националните избори и да се превърнем в най-голямата партия в страната", не скрива амбициите си крайнодесният лидер. Неговата партия се противопоставя на самото съществуване на Европарламента, а Вилдерс заяви в интервю пред вестник, че партията му участва в "разрушаването му отвътре". Избирателната активност в страната се е движела окол 40 %, според първоначалните данни, по което този вот прилича на предишния, произведен през 2004 г. Попитан дали се вижда начело на страната в коалиция с Вилдерс, премиерът Балкененде каза просто: "Това е за Европа. Ще преценим за коалиция когато се произведат националните избори през 2011, не сега". Лидерът на по-малкия коалиционен партньор в управлението Бос изтъкна, че най-губещи в тези избори са партиите, подкрепящи Европа, които я защитават от евроскетицизма. Третият партньор, Християнският съюз, запазда двете си досегашни места в Европейския парламент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво