Свързани новини

29.11.2009 16:28

Кръгът Капитал въвлича Дянков във война с бг трезорите

Видян 4197 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разправа с българските банки ли е точка първа от дневния ред на финансовия министър? Този въпрос си задават малкото читатели на в. Капитал, видели първия залп от една война с родните трезори.


Подписана с редакционен псевдоним статия, която се позовава на данни, с които "вестникът разполага", без да се казва откъде, заклеймява държането на парите на българските държавни фирми в наши банки, а не в чужди.


За повод на текста са използвани думи на финансовия министър от миналата неделя, казани по Нова телевизия:“три – четири финансови институции са държали огромна част от парите на държавните предприятия”.


Всъщност, българските банки са общо 5. 4 държат не огромна част, а половината от депозитите на държавните фирми. През 1 пък минава бюджетът на София. Това е съвсем нормално – държавата да подкрепя родния, а не чуждия бизнес в условията на криза.


Особено като се знае, че западните банки изтеглиха парите си от страната и оставиха своите местни клонове да оперират със средствата, които сами привличат от нашето население. Това пък доведе до вдигане на лихвите по депозитите до лудост. Оттам скочиха и лихвите по кредитите. Което беше причина за блокиране на българския бизнес и надуване на междуфирмената задлъжнялост до небивали висоти.


Веригата е ясна на всеки средно интелигентен човек и е редно да се запитаме на какви се правят онези, които заклеймяват патриотизма в бизнеса?


Всъщност става въпрос за уреждане на стари сметки между олигарси, но защо ли на гърба на финансовия министър, който и без друго е под канонада от всички страни?!


Достатъчна му беше характеристиката, дадена от най-богатия българин според класацията на СЛАВА Васил Божков: “неуравновесен министър”.


Кръгът Капитал от дълго време воюва от трибуната намаляващото си количество медии (в петък спря и ре:тв) със собствениците на Централна кооперативна банка и Корпоративна търговска банка. Най-меко казано не е близък и с останалите притежатели на банки в България – тези на Общинска, Инвестбанк и Първа инвестиционна банка. Същият кръг открито лансира чужди банкови институции и дори участва в ръководството на техни консултативни органи.


В това няма нищо лошо и е право на всеки да си избира приятелите, освен ако под благовиден предлог не бъде въвличана неопитната нова администрация в ненужни за нея войни.


Защото зад всяка от българските банки стои национален бизнес, който пък храни стотици хиляди семейства у нас при застрашително скачаща безработица.


Нещата са свързани и с друга новина. Димана Ранкова, близка до боса на кръга Капитал Иво Прокопиев, влезе в ръководството на Българската банка за развитие. Чрез тази институция Станишев наля пари от излишъка, за да се оживи банковият сектор и нашата финансова система единствена в Европа е на печалба. Ако и Борисов реши да даде пари, които банките да пуснат като кредити на бизнеса, ББР е органът, през който ще мине. Съдейки по канонадата откъм Капитал и назначението, едва ли ще стигнат до атакуваните през уикенда трезори.


 Любопитно е финансовият министър Дянков да види до какви резултати ще доведе проверката, която в момента тече в Комисията за финансов надзор, чийто зам. при Тройната коалиция беше същата Димана Ранкова. Във висшите кръгове вече се говори, че ще има скандални разкрития. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което