Свързани новини

21.04.2024 00:04

Конгресът пусна парите за Киев, но се чака нова битка в Сената

Видян 1571 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конгресът на САЩ одо и 60,8 млрд. долара помощ за Украйна след половин година мотаене, но това е само първата серия от цяла поредица. Сега следва Сенатът също да даде ОК като горна камара на американския парламент. А това едва ли също ще мине без битка.


Ако и когато и тази процедура мине, документите отиват в Белия дом, където без съмнение президентът Байдън, чийто син е разследван именно за съмнителни сделки с фирми от Киев, ще им даде зелена светина.


Ако обаче не ескалират свързаните и с предстоящите избори обвинения по адрес на неговата фамилия, че се е облагодетелствала от покровителството си за Украйна по времето, когато сегашният държавен глава беше вице на Обама. Това е важен коз в кампанията на Тръмп, който без друго вече има лека преднина пред Байдън в гонката за нов мандат между последните двама обитатели на Белия дом. В обстановка на огромен дефицит и рекорден дълг, както и на огромни нужди на здравната система и за ограда по границата с Мексико заради вълната от милиони мигранти от цяла Средна Америка, много гласоподаватели не подкрепят даването на десетки милиарди за Украйна, както сочат проучванията дори на пробайдъновската CNN. И това не е всичко. 


Накрая всичко ще трябва и да се финансира, и да се закупят от американските военни производители, в които всъщност ще влязат парите, оръжията и боеприпасите за Киев. Които след това ще трябва и да се произведат. Защото, както стана известно, наличностите им и в САЩ, и в останалите държави от НАТО са на минимума. Т.е. неприкосновените им запаси са налице, но де факто няма "горница", която да бъде изпращана.


Колко време ще бъде нужно, за да се стигне до реални доставки за Киев не е ясно, но едва ли би могло да стане преди юли, а е възможно да се отложи и след това. Което поставя под съмнение ефективността на такава помощ.


Новината за минаването на милиардите през Конгреса все пак е важна за България, която полуава малка част от US поръчките като подизпълнител, но за нашия военно-промишлен комплекс това са огромни пари. А повечето му предприятия са градообразуващи за наши градове и общини като Сопот и Карлово. Там очакват нови поръчки, ако целият сериал с помощта бъде одобрен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион