Свързани новини

18.06.2009 09:22

Конференция за вятърната енергия ще се състои утре в Каварна

Видян 1630 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 19 юни Каварна ще бъде домакин на кръгла маса на тема „Развитието на ветроенергийни паркове в България – заедно с опазване на природата”. Организатори на форума са Европейският парламент в лицето на евродепутата Биляна Раева, община Каварна и нейният кмет Цонко Цонев и Асоциацията на производителите на екологична енергия в България.


Европейската комисия също изпраща свои представител на семинара – това са Андрас Деметер – съветник към генерална дирекция Околна среда и Нели Папазова – експерт в същата дирекция. Кръглата маса ще бъде открита от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Очаква се на семинара да присъства и министъра на държавната администрация Николай Василев. В работата на кръглата маса ще участват експерти и директори на дирекции в министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Участие в семинара са потвърдили основните природозащитни организации в България, учени, еколози, орнитолози. Кръглата маса е посветена на необходимостта от дългосрочно развитие на вятърната електроенергия в България в съответствие с изпълнението на поставената от ЕС цел за осигуряване на 16 % от енергията от възобновими източници до 2020 г. Форумът в Каварна е първи по рода си опит в България да се сложи началото на диалог между държавни институции, представители на Европейския парламент и Европейската комисия, местна власт, неправителствени екологични организации и производители на възобновяеми източници на енергия и по-конкретно – ветроенергийни паркове. Производството на екологично чистата енергия е нова за страната дейност. Това е причината участниците в нея да се сблъскват с трудности и неразбиране. Понякога се създава представа, че използването на вятъра за добиване на енергия е в конфликт с опазване на природата. Всички ветроенергийни паркове се слагат под един знаменател, независимо от факта, че те изпълняват по различен начин законовите изисквания. Доклади по всички тези теми ще изнесат експерти от министерството на енергетиката. Учени от БАН, еколози и орнитолози ще запознаят семинара с резултатите от едногодишния орнитологичен мониторинг на нос Калиакра, както и с дейностите, които инвеститорите предприемат за опазване на биологичното разнообразие на нос Калиакра. Природозащитници и местното население ще могат да кажат мнението си в двучасова дискусия. Кметът на Каварна Цонко Цонев ще изрази гледната точка на населението от района за вятърните паркове в района на Калиакра. В крайна сметка, форумът иска да постигне разумен баланс на интересите на всички страни – инвеститори, природозащитници, държавни институции, местна власт, население, като се опита да обедини или поне да обобщи различните гледни точки в това отношение.
Като резултат от кръглата маса се очаква да се постави начало на по-широка дискусия за изработване на практически насоки за проектирането, изграждането и експлоатацията на ветроенергийните паркове у нас. Форумът ще предложи изработването на подобен документ, който ще бъде изпратен в ЕК, МОСВ и министерството на енергетиката. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво