Свързани новини

20.07.2021 09:07

Комисия в НС би могла да разследва Гешев, ако ВСС откаже да го освободи: Стоилов

Видян 2168 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията по правни въпроси или специална временна комисия в 46-ото НС би могла да разследва и да задава въпроси на главния прокурор, ползвайки различни сигнали от граждани и институции, заяви пред bTV служебният правосъден министър Янаки Стоилов .


Това ще стане, ако Висшият съдебен съвет, който трябва да заседава в сряда, реши да гласува за оставането на Иван Гешев на поста.


Министърът смята, че Гешев ще е длъжен да се яви на изслушване пред депутатите и да представи доклад в разумни срокове, ако бъде призован от новоизбрания парламент с конкретни въпроси. 


В петък Янаки Стоилов обяви, че внася предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) на база на внесения от служебния вътрешен министър Бойко Рашков доклад за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.


"Извършени са тежки нарушения и системни неизпълнения на служебните задължения, както и уронването на престижа на съдебната власт. Например бюрото за защита на свидетели се въвлича в полицейски операции, водени от главния прокурор, вместо да е в помощ на свидетели по време на наказателния процес", коментира Стоилов.


Той все пак се надява ВСС да прояви самостоятелност и да вземе решение за предсрочното отстраняване на Гешев. В противен случай общественото недоволство ще се насочи към съвета. Стоилов даде и пример за уронване престижа на съдебната власт, като се позова на подкрепата от 12-13%, която получава прокуратурата. А над 50% са за оставката на обвинител №1.


Според него спецпрокуратурата трябва да бъде разформирована, защото голяма част от нея е просто начин да се заобикаля нормалния ред на разследванията. 


"Нашата прокуратура не е силна с крайните си решения, а с прилаганите си мерки за отклонение. С косвен натиск към едни лица за сметка на други. Започват се действия само в 1/3 от случаите, за да бъдат облагодетелствани и прикривани хора, които са злоупотребили с държавни средства", смята правосъдният министър. 


По думите му прокуратурата трябва да остане в съдебната власт и че Конституцията съдържа нужните средства и те просто трябва да бъдат прилагани. Стоилов смята, че въпросът е кой от какъв стандарт се ръководи, особено когато става дума за качествата на една институция. 


"Ако прокуратурата излезе от съдебната власт, къде ще отиде? Ако отиде в изпълнителната власт, това няма да я направи по-независима. Другият вариант е да бъде напълно независима и формирана от гражданите, както предлагат от ИТН, но тогава трябва да знаем, че ще имаме един още по-политизиран прокурор от сегашния", предупреди Янаки Стоилов. 


Той смята, че е важно от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" да отговорят на тези нелеки въпроси. 


"Надявам се на отговорно отношение от всички институции, за да преодолеем кризата. А не да я задълбочаваме", каза Стоилов. 




Етикети
, , , , , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката