Свързани новини

11.12.2014 14:35

КНСБ изкара хиляди на протест

Видян 1412 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди хора с лилави елечета, шапки и знаменца на КНСБ се изсипаха в центъра на София с автобуси от цялата страна и предизвикаха зверски задръствания, за да се включат в протестното шествие срещу Бюджет 2015 и  предложението за поредното вдигане на пенсионната възраст и трудовия стаж с 4 месеца. По оценки на организаторите дошлите на жълтите павета били 6000.


От синдиката настояват за възстановяване на отнетото право за връщане на данъка върху минималната работна заплата. КНСБ иска още незабавно приемане на законовата норма за криминализиране на укриването на осигурителни вноски, въпреки че това със сигурност ще доведе до стотици хиляди нови безработни и по тази причина вече години наред номерът им не минава.


Синдикатите настояват за въвеждане на данък върху финансовите транзакции, който ще генерира допълнителни бюджетни приходи от 200 млн. лв, за да се подкрепят разходните политики със социално предназначение - недофинансираните мерки в образованието и заетостта. Синдикалистите поискаха също пенсионната реформа да се състои не от повишаване на годините и на стажа, а единствено от повишаване на пенсиите.


Исканията са събрани в декларация, която е адресирана до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и председателите на всички парламентарни групи в 43-ото Народно събрание.


Протестиращите алармираха, че много работници са с неизплатени заплати, хиляди учители ще бъдат принудени да се махнат от образователната система.


Също вчера стана ясно, че между 1500 и 2000 служители на БДЖ ще бъдат съкратени, тъй като ще се наложи спирането на около 200 пътнически влака, ако бъде намалена субсидията за следващата година. Предупреждението отправи транспортният министър Ивайло Московски по време на заседание на ресорната комисия в парламента.За да избегне съкращения на влакове и служители, Московски настоява субсидията за БДЖ да се увеличи с 40 млн. лв от следващата година и да достигне застрашителния половин милиард лева – пет пъти повече от бюджета за култура, 10 пъти повече от този за спорт и десетки пъти над този за туризъм, който за разлика от железниците е единственият печеливш сектор у нас.


Припомняме, че близо 4000 войници, сержанти и офицери ще бъдат уволнени, за да съвпаднат разходите за заплати с предвиденото за издръжка на войската в бюджета за 2015 година.


„Зад числата в бюджетите са нашата сигурност, правата и бъдещето на нашите деца. В името на това ние гласувахме. Сега е ваш ред".


С този призив хилядите недоволни  се обърнаха към народните представители, на които дадоха ултиматум: имали време до неделя да внесат предложения с изменения в държавния бюджет, които да бъдат приети през следващата седмица.


Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви, че може да се намерят 3 млрд. лв. за банките, а заради 40 млн., които не достигат в социалното осигуряване, 15 000  българи няма да могат да се пенсионират.


По-късно синдикатите бяха приети на разговор в парламента. Цецка Цачева покани президента на КНСБ Пламен Димитров на среща в кабинета си, на която присъстваха и представители на останалите партии в Народното събрание.


Лидерът на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев поясни, че според него няма смисъл от протести. Затова членовете на синдиката, който оглавява, са се отказали от шествието, което вчера блокира София. Пред БНР Тренчев обясни, че: „Докато в тая държава хората не разберат, че само с някакви по-корави действия могат да принудят политиците да направят нещо в тяхна полза, няма смисъл просто да се хабиш! "Като гледам политиците, вече считам, че господин Морфов е прав. Или трябва някакъв всенароден бунт, или трябва военен преврат“, добави докторът.


Интересно е, че за последните три години КНСБ е договорила с правителството самостоятелно или съвместно с КТ Подкрепа сумата от 48 787 054 лв. за изпълнение на 7 проекта по ОП Развитие на човешките ресурси. Сред тях са 8 млн. за повишаване на конкурентоспособността на работната сила със средствата на социалния диалог.


Трудещите се трябва да знаят също, че един от лидерите на синдикати е истински олигарх – членуваше в невероятните 25 директорски борда. Дори да взема минимална заплата от всеки, а той едва ли получава по-малко от 1000 лв. средно на борд, колко прави това??? 


КНСБ и КТ Подкрепа получиха и права върху имоти в центъра на София за стотици милиони, въпреки че преди 10 ноември 1989 г. те са били държавна собственост. Дори само централите им в центъра на столицата и то в най-скъпата му част са безценни, пък и им носят многоцифрени доходи от наем всеки месец.


Лидерите са помислили и за профсъюзните деятели на по-ниските нива. Синдикалистите в предприятията и организациите имат с по 5-10 работни дни повече отпуск от своите колеги. Ако се пресметнат тези дни в пари, ще се получи огромна сума, засягаща не само бюджета, но и достойнството на онези, които не са избрали да бъдат членове на двата синдиката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което