Свързани новини

24.03.2009 13:12

Княжевац посрещна гости от Белоградчик

Видян 2294 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Делегация на община Белоградчик, водена от кмета Емил Цанков посети приятелската община Княжевац в Сърбия вчера, съобщиха за БГНЕС от общинския пресцентър.


В състава и бяха още кметът на село Салаш Тонко Иванов, Пламенка Цекова – директор Дирекция „ОА”, Любомир Веселинов – председател на Турлашко дружество „Ждребче” и членове на дружеството. Председателят на Турлашко дружество „Тимочанин” село Миничево Деян Кръстич посрещна делегацията по чиято покана всъщност стана гостуването в западната ни съседка. Гостите от България бяха приети от новото ръководство на община Княжевац в лицето на Младен Радосавльевич кмет и Дарко Живкович- председател на общинския съвет. Те обсъдиха най-актуалните теми на бъдещото сътрудничество между двете приятелски общини. Констатацията е, че съвместните отношения могат да са и по-интензивни. Основният акцент на проведените разговори, обаче беше изграждането на новия Гранично контролно-пропускателен пункт на прохода „Кадъ боаз” през лятото на тази година. В тази връзка Емил Цанков и Детелин Димитров – І-ви секретар на Посолството на България в Белград дадоха подробна информация, която определено зарадва и ентусиазира домакините. Представителят на Посолството ни заяви, че по всяка вероятност тази година ще бъде решен и въпросът за безвизовото пътуване на нашите съседи, които живеят в рамките на 50 километровата гранична зона. Информацията е, че вече и Брюксел дава зелена светлина в тази посока. Участниците в делегацията имаха възможността да посетят музеите в града и село Равна, а също етно - къща „Торлаци”, която се представляваше от Братислав Джорджевич, председател на Търговско промишлената палата в Зайчар.
Вечерта в Миничево по традиция ежегодно на тази дата се състоя голяма турлашка вечер еднакво силно желана и жадувана от два братски народа живеещи в близост от двете страни на границата. Хора с еднакъв бит и култура – традиции, обичаи, общуващи на своя „турлашки език”.
Двете страни се договориха догодина домакин на турлашката вечер да бъде село Мали извор, а есента на тази година торлаците от Миничево ще гостуват на своите събратя в Белоградчик.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни