Китайските инвестиции в САЩ се сриват

Свързани новини

12.11.2023 16:50

Китайските инвестиции в САЩ се сриват: FT

Видян 20052 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайските предприятия намаляват инвестициите си в САЩ поради влошаването на двустранните отношения и трудните условия за бизнес, съобщи Financial Times, позовавайки се на данни от мозъчния тръст Rhodium Group.

Според доклада китайският финансов принос в Америка е спаднал до едва 2,5 млрд. долара през 2022 г., което е най-ниското ниво от повече от десетилетие и далеч под рекордните 48 млрд. долара през 2016 г. Бизнес активността на китайските компании, опериращи в САЩ, също се свива, сочат данните.

"Средата в САЩ стана по-предизвикателна за китайските инвеститори", заяви пред FT Адам Смит, партньор в адвокатската кантора Gibson Dunn и бивш съветник на американското финансово министерство.

В неотдавнашно проучване на базираната в САЩ Генерална търговска камара на Китай над 80% от китайските компании смятат за най-големи предизвикателства влошаването на двустранните отношения и "нестабилната политика на САЩ по отношение на чуждестранните инвестиции".

"Преди бяхме панда... Всички ни харесваха. Но след това станахме скункс и хората се страхуват да се приближат... Хората казват: "О, щом носиш името, значи изглежда, че си китаец. Ако сте китайци, тогава си засегнат", казва пред FT Пин Ни, ръководител на Wanxiang America, клон на китайски производител на автомобилни части, който присъства на американския пазар повече от 30 години.


Американски официални лица определят Пекин като най-големия икономически съперник на Вашингтон, обвинявайки китайските фирми във всичко - от кражба на американска интелектуална собственост до шпионаж на американски граждани. Под ръководството на президента Доналд Тръмп Вашингтон наложи мита върху китайски стоки на стойност милиарди, с което на практика обяви търговска война.

Неговият наследник Джо Байдън запази този подход, като включи в черния списък десетки китайски технологични компании, забрани изходящите инвестиции в стратегически сектори на американската икономика и въведе контрол върху износа на полупроводници. Пекин обвини Вашингтон, че действа в нарушение на световните търговски споразумения и се насочва към китайските предприятия с цел собствена икономическа изгода.

Междувременно пазарни експерти предупреждават, че прекъсването на връзките с китайските инвеститори в частност и с чуждестранните инвеститори като цяло ще бъде вредно за икономиката на САЩ.

"Въпросът е: дали става въпрос само за Китай, или след това и за други юрисдикции? Доколко искаме да се оттеглим от света?" заяви Смит от "Гибсън Дън" пред новинарския канал.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Чичо Скрудж 13.11.2023 08:41

    Крайно време е Сатанинските Античовешки Щати ДА ГРИЗНАТ ДРЪВЦЕТО !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей