Китайското външно министерство не отговори на искане за коментар относно причините зад преминаването

Свързани новини

25.07.2023 16:00

Китай уволни Цин Ган като външен министър и върна на поста Ван И

Видян 1698 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай назначи Ван И, който до преди 7 месеца беше на поста, за нов външен министър, заменяйки Цин Ган, напуснал поста след едномесечно отсъствие, съобщи държавната медия CCTV, цитиран от Ройтерс.

Смятаният за проамерикански настроен Цин Ган, 57, който стана един от най-младите външни министри на Китай, когато пое поста през декември 2022 г., не беше виждан на публични прояви от 25 юни насам.

От неговото министерство заявиха, че той е отсъствал от работа поради неуточнени здравословни причини, но липсата на подробна информация подхрани вихър от спекулации, напомня Ройтерс.

Едно от събитията, които Цин Ган пропусна, беше ключовата за КНР среща на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (ASEAN), на която вместо него присъства Ван И.

Той ще бъде заменен от 69-годишния си предшественик, сложил го на поста, който беше външен министър на страната между 2018 и 2022 г., след което пое поста на първи партиен дипломат на Китай, което е над външния министър в йерархията.

Китайското външно министерство не отговори на искане за коментар относно причините зад преминаването, посочва Ройтерс.

Смяната идва на фона на вихрушка от международни ангажименти и влошени отношения със съперничещата суперсила в лицето на САЩ, които връзки Пекин описа като достигнали най-ниската си точка от установяването на дипломатическите отношения.

Двете най-големи икономики в света са в противоречие по въпроси, включително по отношение на Украйна и близките връзки на Пекин с Москва, търговски и технологични спорове, както и по отношение на Тайван, демократичният, самоуправляващ се остров, който Пекин твърди, че е негов.

Междувременно Китай назначи Пан Гуншън за нов управител на Народната банка на Китай (PBoC), съобщи агенция Синхуа.

Пан Гуншън, който беше заместник-управител на централната банка от 2012 г., ще замени И Ган, който ръководи банката от 2018 г.

Решенията бяха взети ето беше взето по време на четвъртата сесия на Постоянния комитет на 14-ото Общокитайско събрание на народните представители (NPC).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева