След като прекара две десетилетия в зоологическата градина в Мемфис като инструмент на така наречената "панда дипломация" на Пекин, Ya Ya, Я Я, - 22-годишна женска гигантска панда - ще бъде върната в Китай на фона на загриженост от страна на групи за защита на правата на животните и хуманно отношение към тях относно нейното здраве

Свързани новини

26.04.2023 09:37

Китай ще върне от САЩ у дома пандата на "приятелството"

Видян 637 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След като прекара две десетилетия в зоологическата градина в Мемфис като инструмент на така наречената "панда дипломация" на Пекин, Ya Ya, Я Я, - 22-годишна женска гигантска панда - ще бъде върната в Китай на фона на загриженост от страна на групи за защита на правата на животните и хуманно отношение към тях относно нейното здраве. Зоологическата градина в САЩ отрича твърденията за лоши грижи за животните.

Във вторник агенция Синхуа съобщи, че Я Я "ще се върне в Китай през следващите няколко дни", като се позова на източници от Националната администрация по горите и пасищата на страната. Решението идва на фона на протестите на групите за наблюдение на хуманното отношение към животните In Defence of Animals и Panda Voices, които отправиха призиви Я Я да бъде върната у дома "преди здравословното ѝ състояние да се влоши".

Някои наблюдатели изразиха мнение, че снимките и видеоклиповете на Я Я показват, че тя е изтощена и страда от кожни оплаквания. Твърди се също така, че тя е имала необичайно, повтарящо се поведение. Наблюдателите обвиниха зоологическата градина в Мемфис за смъртта на партньорката на Я Я, Ле Ле, през февруари. От организацията "В защита на животните" заявиха тогава, че смъртта на Ле Ле е показала "пълната неспособност на зоопарка да се грижи правилно за гигантските панди".

Зоологическата градина в Мемфис обаче категорично отхвърли всякакви твърдения за лошо отношение към двете животни. На официалния ѝ уебсайт Я Я е описана като "общителна" и "странна" и се казва, че тя "обича да се забавлява с гледачите си по всяко време на деня".


През декември миналата година, преди смъртта на Ле Ле, зоологическата градина обяви, че двете животни ще бъдат върнати в Шанхай след приключване на програмата за заемане. Направени са приготовления за подготовката на Я Я за пътуването, което се очаква да се случи преди края на април.

Пекин се занимава с "панда дипломация" от 1972 г., когато страната предлага две животни на тогавашния президент на САЩ Ричард Никсън. Понастоящем осемнадесет държави имат панди, взети назаем от Китай - единствената страна в света, където животните съществуват в естествена среда.

Според експерта по геополитика Матю Фрейзър Пекин традиционно използва заемите на панди като средство за постигане на добра воля или за насърчаване на търговска сделка. "Когато Китай си връща панда, това обикновено е, защото режимът е много недоволен по някаква причина", каза той пред New York Times по-рано този месец.

Отношенията между Вашингтон и Пекин остават напрегнати заради ситуацията с Тайван. Китай разглежда острова като отцепническа провинция, която е част от суверенната му територия. САЩ дипломатически признават принципа на Пекин за "един Китай", но поддържат неформални връзки с Тайпе.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак