В седмата по големина пустиня в Китай, провинция Вътрешна Монголия, бе даден старт на мащабен проект за възобновяема енергия на стойност над 11 млрд. долара. Проектът е част от амбициозната програма на страната за чиста енергия.

Свързани новини

31.12.2022 10:12

Китай постави началото на огромна пустинна база за слънчева и вятърна енергия

Видян 2750 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В седмата по големина пустиня в Китай, провинция Вътрешна Монголия, бе даден старт на мащабен проект за възобновяема енергия на стойност над 11 млрд. долара. Проектът е част от амбициозната програма на страната за чиста енергия.

Според строителната компания базата за слънчева и вятърна енергия с обща инсталирана мощност от 16 милиона kW ще бъде най-голямото по рода си съоръжение за производство на електроенергия от възобновяеми източници в пустинен район в света. Тя ще комбинира слънчева, вятърна и модернизирана въглищна енергия, за да произвежда 40 милиарда kWh електроенергия годишно за Пекин и провинциите Тиендзин и Хъбей.


Проектът в пустинята Кубучи ще бъде разработен от China Three Gorges Corporation и Inner Mongolia Energy Group. Според съобщения в китайските медии в пустинята вече е разположена най-голямата слънчева електроцентрала в страната, състояща се от 196 000 панела, които са произвели 2,3 милиарда kWh, което се равнява на 760 000 тона стандартни въглища.

Компанията не е уточнила сроковете за строителството, но твърди, че първият етап ще включва един гигават соларни мощности, оборудвани със система за съхранение на енергия.

Китай разполага със значителен капацитет за производство на вятърна и слънчева енергия, а базата за чиста енергия е част от амбициозната инвестиционна програма на страната за производство на общо 450 гигавата енергия от възобновяеми източници в просторните пустинни райони.


Пекин планира до 2025 г. да произвежда 33% от електроенергията си от възобновяеми източници, за да намали въглеродните емисии, и вече се приближава към тази цел, тъй като производството на чиста енергия достигна 29,4% през миналата година.









 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни