Киргизстан се гордее с повече от 9 900 ледника

Свързани новини

21.08.2023 17:38

Китай откри чуждестранен източник на питейна вода

Видян 5181 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Киргизстан е готов да изнася питейна вода от ледниците си, заяви министър-председателят Акилбек Жапаров по време на посещението си в Китай тази седмица.

Той направи този коментар по време на срещата си с Уанг Да, председател на компанията за минерална вода Qingdao Laoshan, като отбеляза нереализирания потенциал на водните ресурси на страната.

"Ние стоим при извора на ледниците и сме готови да изнасяме чиста питейна вода за Китай, европейските и азиатските страни", каза Жапаров, като добави, че страната може да извлече голяма полза от опита на компании като Laoshan. Фирмата е голям китайски производител и дистрибутор на напитки, произвеждащ бутилирана вода, вода в бъчви и безалкохолни напитки.


Уанг Да изрази интерес към перспективата за внос на вода от Киргизстан в Китай, а след това и на европейските пазари. След разговорите страните се споразумяха да насрочат допълнителни срещи за обсъждане на идеята и изготвяне на план за действие.

Китай отдавна е изправен пред криза с недостига на вода. По данни на Earth.org в страната живее 20 % от световното население, но тя има достъп до едва 6 % от световните ресурси на прясна вода.

Изменението на климата и промишленото замърсяване също натежават върху водните запаси на Китай. Според данни на китайското правителство общото потребление на вода в страната е нараснало с 9% в периода 2000-2015 г., а емисиите на отпадъчни води са се увеличили с над 50%. През последните години Пекин стартира редица проекти, целящи да подобрят разпределението на водата в регионите, и въведе мерки за пестене на вода, включително проекта "град-гъба", предназначен за събиране и рециклиране на дъждовна вода.


 Според данни, базирани на сателитни снимки от Програмата на ООН за развитие, Киргизстан се гордее с повече от 9900 ледника и вечни снегове, простиращи се на площ от около 6680 квадратни километра. Ледниците съставляват около 3,3 % от общата площ на територията на страната и съдържат, по различни оценки, около 600 милиарда кубически метра вода.

Въпреки това, според съобщения в местните медии, страната често се сблъсква и с недостиг на вода поради неадекватно разпределение на водата и липса на инфраструктура, като кладенци за техническа вода и резервоари за питейна вода. Само през миналия месец няколко квартала в столицата Бишкек бяха подложени на нормиране на потреблението на вода. Властите твърдяха, че проблемите се дължат на особено хладната пролет. Заради ниските температури ледниците не са се размразили навреме и нивото на водата в кладенеца Орто-Алиш, който снабдява града, е спаднало до изключително ниски нива.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.