Свързани новини

17.04.2018 10:14

Караянчева говори във Вашингтон за корупцията и демокрацията

Видян 1669 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водещи принципи в дейността на Народното събрание са утвърждаването на върховенството на Закона, откритостта и прозрачността на публичната власт, заяви председателят на българския парламент Цвета Караянчева в изказването си на Глобалната парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон. Това са и основните предпоставки за ограничаване и премахване на корупционните практики, добави тя, съобщи пресцентърът на НС.


Противодействието на корупцията е ключов критерий за утвърждаване на демократичните институции и на съвременните стандарти за прозрачност и контрол в управлението на обществото, отбеляза Цвета Караянчева. Безспорно, законодателните мерки са от съществено значение, но те не са достатъчни в борбата с корупцията, подчерта тя и добави, че е важно създаването на политическа, икономическа и социална култура в обществото за непримиримост към феномена корупция на всички нива. Това би могло да се постигне с обединените усилия на държавните институции, гражданските организации и медиите, посочи председателят на българския парламент и уточни, че в законотворческия процес Народното събрание отдава голямо значение на общественото обсъждане на законопроектите и на участието на всички заинтересовани страни при подготвяне на новите норми.


Цвета Караянчева подчерта, че приетият от Народното събрание Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество е съобразен и с препоръките в докладите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество, а също и с разпоредбите на приетата Директива на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз. Тя посочи, че с него се регламентира създаването на единен независим орган за превенция и борба с корупцията, повишава се ролята на обществото в борбата с корупцията и се засилва връзката с компетентните органи на други държави и с международни организации за обединяване на усилията в борбата с корупцията и др.


С особен принос в нормотворческата дейност са и гласуваните Закон за мерките срещу изпиране на пари, както и Закон за частната охранителна дейност, подчерта Цвета Караянчева.


В двудневния форум, който беше открит в централата на Групата на Световната банка, участва и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.


Изказвания направиха управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и президентът на Световната банка Джим Йон Ким.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.