Кампанията СТОП на домашното насилие!
01/02

Свързани новини

13.12.2023 16:26

Кампанията СТОП на домашното насилие! Жертвите не са виновни! с поредна инициатива

Видян 421 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По инициатива на г-жа Биляна Ангелова, съпруга на Н. Пр. Ангел Ангелов, посланик на Република България в Република Северна Македония, в рамките на кампанията "СТОП на домашното насилие! Жертвите не са виновни!", вчера се проведе едноминутно събитие на централния площад в Скопие, Република Северна Македония, както и на площади и обществени места в цялата страна. Събитието се организира за трета поредна година, като целта е да се повиши информираността, да се даде повече гласност на жертвите на домашно насилие и да се популяризира международният символ за помощ на жертвите на насилие.


С тази инициатива г-жа Ангелова припомня, че домашното насилие е комплексен проблем, който може да се прояви под различни форми, включително и чрез насилие над деца. Предотвратяването на една форма на насилие, като малтретирането на деца и тяхното пренебрегване, се превръща в сложно предизвикателство, когато паралелно съществува и друга форма на насилие, като например насилието от страна на партньора. Цикличният и непрекъснат характер на този глобален проблем го прави особено труден за ефективно предотвратяване.


„Изказвам своята благодарност на тези, които ни подкрепят, включително посланици, заместник-посланици, съпрузи на посланици, представители на общини, неправителствения сектор, медии и всички, които демонстрираха подкрепата си с тазгодишната кампания „СТОП на домашното насилие! Жертвите не са виновни!". Вашата подкрепа е безценна и аз съм наистина благодарна. Призовавам всички, които следват тази инициатива, чиито брой искрено се надявах да е по-голям, особено след последните събития в страната, да продължат да подкрепят кампанията. Само заедно можем да се борим срещу домашното насилие и да се справим с него, като работим усърдно за изкореняването му. Призовавам за повишена осведоменост на всички обществени заинтересовани страни и тяхното активно участие в такива важни и чувствителни каузи, тъй като без системен подход този проблем ще продължи да съществува и за съжаление ще доведе до нарастване броя на жертвите. Затова, нека кажем СТОП на домашното насилие!" - каза г-жа Биляна Ангелова, инициатор на проекта.


Като част от събитието г-жа Ангелова подчерта, че насилието е навсякъде около нас. Свидетели сме на ужасни, зловещи събития, в които жертви са деца. Затова тази година акцентът на кампанията е върху децата като преки, но и като косвени жертви. Дете, израснало в среда, пълна с насилие, възприема този разрушителен модел като норма – или като се превърне в насилник, или като толерира подобно поведение. По този начин се образува порочен кръг, който продължава от едно поколение към следващо, нанасяйки трайна травма на участващите. Само чрез признаване на проблема, изправяне пред него и активно ангажиране с превантивни мерки можем да се борим с този страховит враг. Осъзнаването, конфронтацията и проактивната превенция са инструментите, с които можем да прекъснем този цикъл.
###
Официалните канали на кампанията в социалните мрежи:
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553101246836  
Facebook group: https://www.facebook.com/groups/430281128660836/
Instagram: https://www.instagram.com/_stop.domestic.violence_/  




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей