Свързани новини

13.05.2019 10:45

Какво не знаете за сградата Златен век?

Видян 1723 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Известна главно с ръста си, най-нашумялата напоследък сграда в София – Златен Век поставя най-високо летвата за луксозното жилищното строителство у нас. След реализирането на „Златен век“ взискателният български клиент ще пожелае всичко. Планински свеж въздух у дома, ниски енергийни разходи, невидимо сметосъбиране.
През 70-те/80-те години на миналия век японският архитект Кишо Курокава неслучайно избира мястото за своята висока сграда - като първи символ на връзката между епохите – Японския хотел – там горе, на хълма! Висока сграда не се строи в подножие, а на високо! Недалеч от неговата висока сграда се ражда и Вторият символ на връзката между епохите - сграда „Златен век“. Сграда, която ще остави отпечатък на нашето време, но и която ще бъде емблема на София,като един от модерните европейски градове.



Какво да очакваме от новия символ на столицата – сградата Златен век?
Предлага платформа с 360-градусова панорама



Върхът на „Златен век“ ще бъде споделен с всеки, който пожелае да види София както от никъде досега. На последния етаж се предвижда т.нар. „view point“ - достъпен за всички. На тази платформа е предвиден уникален - с дизайн на светеща сфера - ресторант. Мястото ще се превърне в гореща точка за туристите и във възможност за романтични мигове.



Отваря нови публични пространства



„Златен век“ не е затворен в себе си свят, а придобивка за своя район и за София. Първите две нива на сградата са на разположение на всички жители и гости на столицата. На тях ще има търговски център, кафе-сладкарница, клубен етаж, зала за танци, пилатес и йога, спа зона със закрит басейн, фитнес, детска зала, покривна озеленена тераса с водно огледало.
Демонстрира впечатляваща архитектура
Една амбициозна висока сграда не е струпване на етажи, а творба на монументалното градско изкуство. Тя участва в оформянето на специфичния силует на града, т.нар. skyline, внася в него изненада, енергия, ритъм. Със задължаващото име „Златен век“, новата сграда вгражда символиката на растежа и благоденствието в трите стилизирани житни класа, които се извисяват от арки на трийсет метра височина.



Не допуска офис естетика



Предубежденията към високите сгради се дължат най-вече на впечатления от някои, които са строени за офиси: еднообразни и сякаш херметично запечатани. Проектът на „Златен век“ доказва, че високата сграда може да бъде топла, гостоприемна, отворена за средата си.



Осигурява планински въздух в града



Рекуператорната система използва температурата на отработения въздух от помещенията, за да затопли или охлади постъпващия свеж въздух, без двата потока да се смесват. По този начин се намалява драстично потреблението на енергия в цялата сграда и се повишава качеството на въздуха до желаните параметри на влажност и йонизиране. За пръв път в София АРТЕКС въвежда рекуператорната система, следвайки примера на все повече страни от ЕС.



Прави невидима сметта



Сметта стига до сутерена директно от всеки етаж. В сутеренното ниво стетта се насочва към различен колектор според вида на отпадъка. Във и около сградата няма да се виждат никакви контейнери.
Гарантира стабилност при трусове
Със съзнанието, че София е в сеизмична зона, „Златен век“ не само е проектирана в стриктно съответствие с еврокодовете за земетръсна устойчивост, но отговаря на най-строгите калифорнийски норми по този показател.



И непоклатимост срещу вятъра



Фасадната система, разработена за „Златен век“, е специално оразмерена на вятър и е преминала през реални натоварвания в т.нар. аеродинамичен тунел.



Предвижда непрекъсваемо електрозахранване



Абсолютната независимост и непрекъсваемост на електрозахранването се гарантира чрез резервирано захранване 1-ва категория от електропреносната мрежа заедно със захранване от две подстанции и самостоятелен дизел генератор.



Противопожарната защита е приоритет



Самостоятелен резервоар за гасене с две независими системи за гасене с противопожарни кранове, системи за вентилация с повишено налягане и отдимяване в случай на пожар, специално монтирани говорители във всеки етаж и имот са само част от противопожарното оборудване.

Нещата, които правят „Златен век“ сграда от най-ново поколение: сигурна, енергийно ефективна, изключително функционална, биха могли да продължат с много други черти, например със специалната инсталация за питейна вода. Но за София не по-малко важно е, че сградата гради МОСТ МЕЖДУ ВРЕМЕНАТА.

Източник: 24 часа



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Чоки 30.06.2019 14:08

    Сега, това платена статия ли е? Защото по принцип громите корупцията...

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Каквото и да пишете, сградата не трябва да е по-висока от 25 метра. Точка. Платена реклама. Заприличвате на "ПИК".

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей