През април 2021 г. собственикът на пазара заминава на мисия в провинция Транг в Южен Тайланд със своята спасителна група, която изпълнява рутинни задачи за реагиране при извънредни ситуации, включително улавяне на змии.

Свързани новини

12.11.2022 07:00

Как се оцелява след ухапване от кобра - или още по-добре как да го избегнете

Видян 2197 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тайланд е пълен със змии - повече от 200 вида, включително кобри. За някои хора това може да е обезпокоително, но за Прангмарт Чароенвай като момче в Южен Тайланд е било идеално.


Той беше заинтригуван от влечугите. Веднъж уловил неотровна змия слънчев лъч, но я пуснал няколко дни по-късно, когато не успял да я нахрани добре. Гледал е онлайн видеоклипове, за да научи техниките за хващане, разказва той пред CNN.


Вижда първата си кобра, когато е на около 15-16 години.
"Беше доста голяма", казва 39-годишният Прангмарт.

"Стоях там и наблюдавах поведението на змията. Заплашваше ме, но не ми се струваше страшно. . . . Мислех, че е красива. "


Увлечението и увереността му нарастват, но късметът му с кобрите не трае дълго.
През април 2021 г. собственикът на пазара заминава на мисия в провинция Транг в Южен Тайланд със своята спасителна група, която изпълнява рутинни задачи за реагиране при извънредни ситуации, включително улавяне на змии.


Жителите на района заявиха, че са обезпокоени от някои кралски кобри. Prangmart пристигна на обекта с около 15 членове на екипа.


През първия ден не откриват никакви кобри, но това се променя на следващия ден, след като са разчистени гъсти храсти и обрасли с лозя.


"Видях дупка в една голяма скала, в която забелязах опашка на змия, и изглеждаше, че тя влиза в тази дупка", спомня си Прангмарт. "Бягах бързо и след това използвах кука, за да се опитам да я извадя. "
Но змията се измъкна от устройството.


Поради моето невнимание, защото работя в тази област от твърде дълго време, реших да използвам голата си ръка, за да изтръгна опашката на кобрата. "
Този импулсивен ход се оказва голяма грешка.


Кобрите и техният свят


Кобрите имат обширен ареал - от голяма част от Африка до Близкия изток, а след това до Индия и останалата част от Южна Азия. Оттам те продължават към Югоизточна Азия и Индонезия. Това ги поставя в потенциален контакт с милиарди хора.


Те принадлежат към семейството на змиите елапиди, в което има около 300 отровни вида. Кораловите змии, морските змии, мамбите и краитите също са в тази група.


Какво да правите, ако забележите кобра


Експертите са единодушни: оставете змията на мира.


"Отдалечете се от змията умишлено и спокойно, като по възможност следите местоположението ѝ", казва Грей. "Ако сте на открито, по възможност се преместете на открито място без храсти и скални възвишения".


"Не се опитвайте да я ограничавате, улавяте или убивате с метла, лопата или каквото и да било друго", подчерта тя.


Брандехоф се съгласи. "Дайте му пространство. За тях вие сте хищник от вида на едрите бозайници. Те не искат да ви нападнат. "


 Какво трябва да направите, ако се натъкнете на кобра, която вече е много близо и изглежда готова да ухапе?


"Бързо се отдалечете - каза Грей. "Човешкото време за реакция е много по-бавно в сравнение с това на удара, така че може би не можете да направите много - но обикновено траекторията на ухапване на кобрата е напред и надолу и тя не може да промени посоката си по средата на удара, така че може би бързото отдалечаване от змията встрани може да е от полза. "


Какво да правите, ако сте ухапани


Както Прангмарт научава по трудния начин, ухапванията от кобри са много сериозно нещо. Но те в никакъв случай не са смъртна присъда.


"Повечето ухапвания от змии, дори от кобра, не са фатални. " Уитакър каза. "Но всяко ухапване от змия трябва да се третира като спешна медицинска помощ.
"Най-важното нещо, което трябва да направите, е да стигнете до болница без никакво забавяне. Не прибягвайте до никакви местни или домашни средства, защото има само един лек за ухапване от змия и това е противоотровата. "


Грей казва, че трябва да се опитате да запазите спокойствие и "да обездвижите ухапания крайник, да отидете незабавно в най-близката болница (и) да си запишете къде е станало ухапването и кога е станало"


Също така, ако може да се направи снимка на змията, направете описание или снимка на змията. Това може да помогне на лекарите при лечението, казва тя.


Не връзвайте турникет или не опитвайте стария метод "разрязване и изсмукване", казва Уитакър, нито пък използвайте така наречения "комплект за ухапване от змия"


Брандехоф каза, че ако ухапването е от кобра със строго невротоксична отрова, хората могат да препоръчат крепирана обвивка, която може да помогне за намаляване на разпространението на отровата от крайника към останалата част на тялото чрез компресия.


"Проблемът е, че повечето хора не знаят какъв вид змия ги е ухапала" и че не е разумно да се очаква от хората да разпознават лесно различните видове кобри.


А ако отровата има хемотоксични свойства, увиването може да причини повече вреда, отколкото полза, като увреди тъканите около мястото на ухапване, казва той.


Пръстените и другите бижута трябва да бъдат свалени.
"Колкото по-рано се приложи противоотровата, толкова по-големи са шансовете да не се стигне до трайна инвалидност или евентуална смърт", казва той.


Плюещите кобри могат да причинят "отровна офталмоплегия", което е основно изгаряне на очите, казва Брандехоф. Възможно е да настъпи трайно увреждане, но това се случва по-рядко.


Основното лечение е обилно измиване на очите, казва той.


 "Мислех, че може да не успея.
Пристигането на Прангмарт в болницата в Тайланд не слага край на спешната му ситуация. "След като получих серума, получих алергична реакция", казва той.


"Започнах да дишам учестено, да получавам обриви. Докторът трябваше да се върне и да ме лекува отново. През това време ме наблюдаваха непрекъснато. "
Страхуваше ли се, че ще умре?


"Тежките условия, които трябваше да изтърпя в болницата, продължиха около два часа. Тогава си помислих, че може и да не успея. Сърдечният ми ритъм също се ускори. "


Прангмарт се справя с непосредствената криза, но след това се впуска в 15-дневно изпитание, обикаляйки между западни лекари и практикуващи тайландска традиционна медицина, за да се опита да спаси лявата си ръка, където повтарящите се инфекции заплашват да се разпространят.


В крайна сметка той се оправя, но остава с голям белег, който е важно напомняне за него и за останалите членове на екипа му.


"Когато видях змията, се развълнувах и не исках тя да избяга в дупката. Заради това вълнение побързах да грабна змията. Това, което ми се случи, беше моя собствена небрежност. "


А ако някой друг се сблъска с кобра?


"Запазете спокойствие и я наблюдавайте; не бързайте, не й обръщайте гръб и не бягайте. . . Ако сте много уплашени, започнете да отстъпвате назад стъпка по стъпка", каза той. "По принцип тези змии не са склонни да нападнат първо хората, освен ако няма ясна заплаха за тях. "


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 12.11.2022 14:08

    От нашия батальон в Камбоджа нямахме нито един ухапан от кобра, въпреки че всеки ден се разминавахме с тях ...............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката