„Сега алкохолът се разрежда в стомаха и само малко количество алкохол се абсорбира по всяко време.“

Свързани новини

31.12.2022 08:14

Как да преборим новогодишния махмурлук, преди да е започнал

Видян 2402 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вдигането на тост за настъпването на новата година е вековен ритуал, а за мнозина и ужасяващото последствие от сутринта - махмурлукът.


Това, което тогава ви се е струвало страхотно забавление, сега предизвиква треперене на ръцете, главоболие и сърцебиене, без да споменаваме други неприятни симптоми като замаяност, гадене, повръщане, чувствителност към светлина и мъчителна жажда.

Защо страдате? Защото алкохолът, който е преминал безпроблемно през устните ви, сега се отразява пагубно на организма ви, причинявайки дехидратация, стомашни смущения и възпаления. Тези заболявания достигат своя връх в момента, в който алкохолът напусне тялото ви.

Не съществува научно доказан начин за лечение на махмурлук, но според експертите можете да го предотвратите или поне да сведете до минимум сутрешното страдание. Ето как.



Пийте с пълен стомах

Забравете за късната вечеря след пиянска вечер - това е твърде късно, твърдят експерти. Вместо това хапнете преди първото питие и продължете да похапвате с течение на вечерта.

"Храната в стомаха забавя изпразването на стомаха и може да намали симптомите на махмурлука", казва д-р Робърт Суифт, професор по психиатрия и човешко поведение в Медицинския факултет "Уорън Алпърт" към университета "Браун" в Провидънс, Роуд Айлънд.



Защо храната помага? Тъй като алкохолът не се метаболизира от стомаха, а от чревния тракт, който се намира точно под него - казва Суифт.

"Ако някой си прави шотове на гладно, например, целият чист алкохол не се разрежда от стомаха и много бързо преминава в червата", казва Суифт, който изучава злоупотребата с алкохол от 90-те години на миналия век.

„Ако обаче стомахът съдържа храна, има стомашни сокове и ензими, които смесват храната и алкохола и само малки количества храна преминават в червата“, каза той. „Сега алкохолът се разрежда в стомаха и само малко количество алкохол се абсорбира по всяко време.“


 Останете хидратирани


Същият принцип важи и за водата и другите безалкохолни напитки, казва Суифт. "Ако алкохолът е смесен с течност, той се разрежда, така че когато попадне в червата ви, не е толкова дразнещ. По-малко вероятно е да имате възпалени черва или възпалена стомашна лигавица. "


Има и друга полза от пиенето на вода между питиетата, казва Джон Брик, бивш ръководител на изследователския отдел на Центъра за изследване на алкохола, отдел "Образование и обучение" в университета Рутгерс в Ню Джърси.


"Основната причина за махмурлука е дехидратацията и загубата на течности, както и на витамини и минерали", казва Брик, който е автор на книгата "Наръчник на лекаря за махмурлука" и публикува научни статии за биоповеденческите ефекти на алкохола и другите наркотици.


Изпиването на само 3½ алкохолни напитки може да доведе до загуба на до една четвърт вода в продължение на няколко часа, добавя Брик. "Това е голямо количество вода, което трябва да се попълва. "


Дехидратацията от алкохола може да повлияе още повече на жената и тя е по-склонна да страда от махмурлук, дори и да пие по-малко от мъжа, казва Суифт. Това се дължи на факта, че мъжът има по-голям процент вода в тялото си, отколкото жена със същия ръст и тегло, така че същото количество алкохол ще се разреди повече при мъжа, казва той.


"При жената концентрацията на алкохол в кръвта е по-висока, тъй като в тялото ѝ има по-малко вода, която да го разреди", казва той. "Жените са много по-податливи на вредното въздействие на алкохола и се опияняват повече и развиват алкохолно чернодробно заболяване по-рано в живота си, отколкото мъжете. "


Изберете бира, вино или спиртни напитки с по-малко добавки


Алкохолът, който пием, наречен етилов алкохол или етанол, е вторичен продукт от ферментацията на въглехидрати и нишестета, обикновено от някакъв вид зърно, грозде или плодове.


Съществуват и други, не толкова вкусни странични продукти, като етанол, който се съдържа в горивото, с което зареждаме автомобилите си, и метилов алкохол или метанол - токсично вещество, използвано като разтворител, пестицид и алтернативен източник на гориво. Наричан още дървесен алкохол, метиловият алкохол, произвеждан от контрабандистите, ослепява или убива хиляди хора.


Това не е всичко - списъкът на страничните продукти или химикалите, добавяни от производителите за придаване на аромат и вкус, може да се чете като списък на консумативите в промишлен склад: етилформат, етилацетат, n-пропанол, изобутанол, n-бутанол, изопентанол и изоамил алкохоли. Въпреки че тези конгенери, както се наричат, се добавят в малки, нетоксични количества, някои хора са прекалено чувствителни към тяхното въздействие.


Като цяло тъмната бира и спиртните напитки съдържат повече конгенери и следователно е по-вероятно да предизвикат махмурлук, твърдят експерти. Проучване от 2010 г. изследва интензивността на махмурлука при хора, които са пили по-тъмен алкохол бърбън в сравнение с прозрачна водка.


"Съдържанието на конгенери в бърбъна . . . значително увеличава интензивността на махмурлука, което не е много изненадващо, тъй като бърбънът съдържа около 37 пъти повече конгенери от водката", казва Брик.


Химическите консерванти, наречени сулфити, за които е известно, че предизвикват алергични реакции при чувствителни хора, също са естествен страничен продукт на ферментацията в малки количества. Въпреки това много производители на бира и вино добавят сулфити към продуктите си, за да удължат срока им на годност. (Сулфити се добавят и в газирани напитки, зърнени храни, подсладители, консервирани и ултрапреработени храни, лекарства и др. )


Сладките и белите вина обикновено съдържат повече сулфити, отколкото червените, но червените вина съдържат повече танини, които са горчиви или стипчиви съединения, съдържащи се в кожата и семената на гроздето. Подобно на сулфитите, танините могат да предизвикат алергични реакции при чувствителни хора.


В резултат на това ограничаването на пиенето до леки бири, прозрачни ликьори и бяло вино може да ви помогне да избегнете махмурлука.


Въздържал се


В крайна сметка обаче експертите твърдят, че има само една истинска превенция - или лечение - на махмурлука: не пийте.


"Няма просто лечение, защото има много сложни фактори, които предизвикват множеството симптоми на махмурлука", казва Суифт. "Ето защо единственият истински лек за махмурлук е да не пиете алкохол или да пиете толкова малко количество алкохол, че да не предизвика махмурлук. "


Снимка: MaximFesenko/iStockphoto/Getty Images



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.