Свързани новини

09.12.2021 18:00

К19 скъси живота ни средно с 3 месеца

Видян 1982 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коронавирусът вече е третата по значимост причина за смъртността у нас след сърдечно-съдовите и раковите заболявания, сочат  данни на НСИ за 2020г., представени от Института за пазарна икономика (ИПИ) за развитието регионите в страната. Другият извод от доклада е, че заради пандемията все повече българи се завръщат от чужбина, а миграцията на населението вече е от големите градове към по-малките населени места.
Българите са загубили средно 3 месеца от живота си в резултат на пандемията само през 2020 г. Очакванията са този показател да се влоши, когато се включат данните от тази година. Във Видин например се губи средно 1,2 г.  живот. Това е областта, в която продължителността на живота е най-ниска от цялата страна. На другия край на спектъра се намира област Кърджали, където хората живеят най-дълго, повече от средното за страната и нямат загуба на години живот вследствие на пандемията през разглеждания период (жителите на областта са със средна очаквана продължителност на живота от 76,7 г.).
Общата смъртност в България през 2020 г. бележи сериозен ръст. Тя нараства от 1549 на 100 хиляди души на 1799 на 100 хиляди души от населението по данни на НСИ. Това рязко увеличение в рамките на една година се дължи както на смъртността от Covid-19, така и на допълнителната смъртност (свръх смъртност) от други болести и други причини в резултат на затрудненото функциониране на здравната система по време на кризата, се посочва в изследването.
Другите данни представени от ИПИ сочат, че коронавирусът неочаквано върна българите в малките градове. До настъпването на пандемията механичният прираст на населението отличаваше силните икономически центрове, които успяват да привличат млади и активни хора, и там се забелязваше подем. През 2020 г. обаче настъпи обрат, породена от пандемията и наложените ограничителни мерки.
Според ИПИ тенденциите са две - много българи се завръщат


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое