Йотова и БЧК почетоха паметта на медиците, загинали в Руско-турската война

Свързани новини

05.03.2024 14:09

Йотова и БЧК почетоха паметта на медиците, загинали в Руско-турската война

Видян 629 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Паметта на медиците, загинали по време на Руско-турската освободителна война, беше почетена на церемония пред Докторския паметник в София. Тя беше организирана от Българския червен кръст по повод 146 години от Освобождението на България.

Върху паметника в Докторската градина в София са издълбани имената на 531 медици, загинали в Руско-турската Освободителна война - лекари, фелдшери, медицински сестри, санитари - повечето от тях работили в мисията на руския червен кръст и загинали в сраженията при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка. Паметта им беше почетена с официална церемония и военни почести. Панихида в памет на загиналите медици отслужи епископ Поликарп: "Бог да прости всички медици, паднали по бойните полета за свободата на нашата вяра и Отечество. Нека помним техния подвиг и да им подражаваме в добрите, човеколюбиви дела".




Паметникът е изграден преди 140 години с дарения, припомни председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров. "Нека всички заедно, обединени, да вървим напред, по пътя на доброто", каза още той.

Паметта не е подвластна на политически календари, посочи в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова и добави, че миналото трябва да се помни. Обърна се и към доброволците от Българския червен кръст:

"В днешна Европа, когато една ужасна и брутална война е в сърцето на Стария континент, вие отново показахте, че и в 21-ви век важно е да запазим човещината, доброто, подадената ръка, защото точно в години на война тези човешки ценности започват да имат друг смисъл. Трябва много зорко да ги пазим в себе си".


Снимки: УМБАЛ "Александровска"


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв