Израелски банки

Свързани новини

17.11.2023 11:12

Израелски банки блокират руски активи

Видян 419 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Няколко водещи израелски банки са започнали да отделят сметките на руски граждани или руски данъчни резиденти, съобщиха Forbes и RBK, позовавайки се на юристи и финансисти.

Според Марк Ойгман, основател на международната финансова компания SmartGen, мерките произтичат от санкциите на ЕС, по-специално от ограниченията, въведени срещу руснаци от базирания в Белгия депозитар Euroclear.

Миналата година клиринговата къща е блокирала сметки в руския Национален депозитар за разплащания (НДР), чрез които руските инвеститори са управлявали активите си, държани в чуждестранни юрисдикции.

Съгласно указанията на Euroclear, ако инвестиционният портфейл на руски гражданин надхвърляше 100 000 евро (108 000 долара), всички доходи от купони, дивиденти или постъпления от продажбата на активи, свързани с него, се превеждаха по специална отделна сметка.

 Това лишаваше руските клиенти от възможността да управляват активите си и даваше на Euroclear средство да ги блокира в случай на нарушаване на санкциите, казва пред Forbes Вадим Погосян, партньор във фирмата за управление на активи Smartly.


Първоначално ограниченията се прилагаха само за финансови институции от ЕС, които държат активи, свързани с Euroclear, но оттогава клиринговата къща инструктира контрагентите си извън блока да спазват изискванията. По-рано мерки за сегрегация, насочени към руски сметки, бяха въведени в NBD Bank на ОАЕ и Казахстанската фондова борса (KASE). Според медийни източници на 13 ноември е влязла в сила заповед, с която израелските финансови институции се инструктират да отделят сметките на руснаци.

"Израелските банки започнаха да предупреждават устно някои от своите клиенти - най-вероятно много от тях - за рисковете от блокиране миналата седмица. Много хора миналата седмица продадоха всичко, което можеха да продадат, за да избегнат сегрегацията. Според моите оценки малко ценни книжа бяха блокирани, тъй като беше свършена много работа и поне клиентите на частното банкиране, богати руснаци, успяха да продадат активи, подлежащи на сегрегация", каза Ойгман пред РБК. управление на активи Smartly.


Според Алексей Коваленко от базираната в Израел правна фирма "Коваленко и партньори" израелските банки в момента преговарят с Euroclear за подробностите по отделянето на активите, тъй като много от притежателите на сметки имат двойно руско-израелско гражданство и живеят постоянно в Израел.

"Израелската страна настоява, че тези, които имат израелски паспорт, всъщност са израелци и не трябва да бъдат обект на ограниченията, които би трябвало да засягат руснаците, дори и въпреки наличието на втори руски паспорт", заяви адвокатът.

Експертите обаче предупредиха, че израелските банки вероятно ще продължат засега процедурите по разделяне, за да се съобразят с правилата на Euroclear.

Според източници на "Форбс" Израелската дисконтова банка засега е единствената банка в страната, която е започнала да сегрегира руските активи. Съобщава се, че други финансови организации изчакват края на преговорите с Euroclear и финализирания план за поетапни действия.

Междувременно финансови експерти предложиха на руските инвеститори да намалят риска на своите авоари, като продадат активи, свързани с Euroclear, и вместо това да купят израелски или американски ценни книжа, които не са свързани с депозитара.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей