Хърватският президент Зоран Миланович заяви, че не симпатизира на Израел заради репресивните му действия в Газа след атаките на Хамас миналия уикенд, и разкритикува излагането на израелското знаме в страната си.

Свързани новини

13.10.2023 09:40

Израел загуби моите симпатии: Президентът на Хърватия

Видян 721 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хърватският президент Зоран Миланович заяви, че не симпатизира на Израел заради репресивните му действия в Газа след атаките на Хамас миналия уикенд, и разкритикува излагането на израелското знаме в страната си, съобщава европейското издание Политико.

В коментар пред медиите Миланович се нахвърли върху Израел заради ответните му удари в Газа, които досега са отнели живота на повече от 1500 души по данни на здравното министерство на Газа, и нарече решението на хърватското външно министерство да издигне израелското знаме пред сградата си в знак на солидарност със страната "идиотска постъпка".

"При цялата ми симпатия към Израел, която за съжаление те загубиха в рамките на 15 минути ... в Хърватия няма място за други знамена, освен в строго регламентирани ситуации", каза Миланович. "Осъдих убийствата на [Хамас], дори изразих отвращение и погнуса, но правото на защита не включва правото на отмъщение и убийството на цивилни", добави той.

Израелските удари по Газа бяха нанесени в отговор на вълна от нападения на бойци на Хамас, които пробиха границата на страната, убиха повече от 1200 души и отведоха около 150 заложници в Газа.

Миланович също така заяви, че ще спусне знамената на ЕС и НАТО в президентския си кабинет под хърватското, като заяви, че те "не са еднакви" и затова не трябва да бъдат окачвани на едно и също ниво.

Избран за президент през 2020 г., Миланович преди това беше министър-председател на Хърватия между 2011 и 2016 г.

В миналото Миланович е правил противоречиви изказвания - от сравняването на украинското патриотично песнопение "Слава Украйна" с нацистки поздрав до заплахата да изтегли хърватските войски от силите на НАТО, разположени в Източна Европа.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Днешният ден подчертава важността на завършването

Днешният ден подчертава важността на завършването,