Свързани новини

27.08.2018 15:19

Израел отвори пункта Ерец на границата с ивицата Газа

Видян 1339 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Израел отвори контролно-пропускателния пункт Ерец на границата с ивицата Газа, който бе затворен на 19 август заради масови размирици в района.


"Да, отворихме", потвърди за ТАСС по телефона служителка на ГКПП Ерец.


 


Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман съобщи тази нощ, че контролно-пропускателният пункт отново ще бъде отворен. Той е взел решението след консултация с израелските служби за сигурност и след седмица на сравнително спокойствие по границата.


 


ГКПП Ерец, единственият проход за движение на хора между Израел и ивицата Газа, се използва главно от официални делегации с хуманитарни задачи в сектора, журналисти и палестинци, одобрени от властите за лечение в еврейската държава, предаде Медиапул.


 


На 15 август Израел отвори отново в знак на мирни намерения пункта Керем Шалом - единствения за превоз на стоки между Израел и Газа. Той бе затворен повече от месец заради провокации и сблъсъци между палестинци и израелски войници по границата на анклава.


 


Протестите, организирани от месеци всеки петък край оградата, разделяща Израел и Газа в рамките на т. нар. Поход на завръщането, редовно прерастват в сблъсъци и безредици, припомня ТАСС. Демонстрантите настояват палестинците, прогонени или напуснали земите си при създаването на Израел през 1948 г., да имат правото да се върнат там.


 


Израел държи заедно с Египет в блокада ивицата Газа, откакто ислямисткото движение Хамас пое контрола върху тази територия през 2007 г. От няколко седмици Египет и ООН се опитват да установят трайно примирие между Хамас и Израел след месеци на напрежение и насилие, отбелязва Франс прес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително